«Τρίτων III» κατά λαθρεμπορίου μέσω θαλάσσης

«Τρίτων III» κατά λαθρεμπορίου μέσω θαλάσσης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό αλλά και την εφαρμογή διαφορετικών επιχειρησιακών δεδομένων στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου μέσω θαλάσσης ολοκληρώθηκε, προσφάτως, η άσκηση «Τρίτων III» που διεξήχθη με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα και παρατηρητές από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ρουμανία. H συγκεκριμένη άσκηση οργανώθηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων με έδρα τον Πειραιά και τα αποτελέσματα, όπως υποστήριξαν αξιωματικοί του Λιμενικού, ήταν «περισσότερο από θετικά». Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου διενεργήθηκαν αστυνομικοί έλεγχοι σε προεπιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές των χωρικών υδάτων των συμμετεχόντων κρατών, με σκοπό την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αλλά και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Τα πλωτά, χερσαία και εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού αναπτύχθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε όλο το μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης, ενώ των ιταλικών αρχών στις θαλάσσιες περιοχές της Κεντρικής Μεσογείου και τα νησιά Σικελία, Παντελιέρια και Λεμπετούσα.

Συνολικά διενεργήθηκαν 210 έλεγχοι, συνελήφθησαν 776 λαθρομετανάστες και τέσσερις διακινητές. Αντίστοιχες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στα λιμάνια των χωρών-μελών (έλεγχοι γνησιότητας διαβατηρίων, εντοπισμός λαθρομεταναστών που προσπαθούν να περάσουν κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά οχήματα). «Δουλεύουμε σε μεικτές ομάδες και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στον τομέα των διαβατηρίων μπορούμε να εντοπίσουμε περισσότερες περιπτώσεις πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και τούτο διότι σε κάθε χώρα η πλαστότητα παρουσιάζεται σε διαφορετικά τμήματα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Για τη σύλληψη λαθρομεταναστών που κρύβονται σε φορτηγά χρειάζεται εμπειρία, μεθοδολογία και σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα» ανέφεραν στην «K» κύκλοι του Λιμενικού.

Ελληνική διάκριση

Η πολύ καλή δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, που εδρεύει στον Πειραιά, και οι επιχειρησιακές ικανότητες του Λιμενικού Σώματος είχαν σαν αποτέλεσμα να επιλεγεί Ελληνας αξιωματικός για να τεθεί επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Εξωτερικών Θαλασσίων Συνόρων, το οποίο υπάγεται στην Υπηρεσία FRONTEX, με έδρα τη Βαρσοβία και ευθύνη τη διαχείριση των εναέριων, χερσαίων και θαλασσίων συνόρων των κρατών-μελών.

Πρόκειται για τον πλοίαρχο Λιμενικού Σώματος Γιώργο Βουρέκα, μέχρι πρότινος διευθυντή του Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων με έδρα τον Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή