«Πάγωσε» έργο στο «Μακεδονία»

«Πάγωσε» έργο στο «Μακεδονία»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμηχανία προκάλεσε στο ΥΠΕ ΧΩΔΕ το «πάγωμα» της επέκτασης του αεροδιαδρόμου του «Μακεδονία» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. H νέα επιπλοκή στο έργο έρχεται τη στιγμή που ο πρωθυπουργός προετοιμαζόταν να το συμπεριλάβει στη σημερινή ομιλία του στη ΔΕΘ και ενώ οι εφημερίδες φιλοξενούσαν ολοσέλιδες διαφημίσεις για τα «μεγάλα έργα που αλλάζουν τη Βόρεια Ελλάδα», τοποθετώντας την έναρξη των εργασιών της επέκτασης τον Οκτώβριο. H υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου «Μακεδονία» κατά 1.000 μέτρα μέσα στη θάλασσα ανεστάλη με προσωρινή διαταγή του συμβούλου Επικρατείας κ. Νίκου Ντούβα, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ο Δήμος Θερμαϊκού, καθώς και κάτοικοι και φορείς της περιοχής. «Είμαστε υπέρ της αναβάθμισης του αεροδρομίου, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο τόπος μας θα υποβαθμιστεί εάν η επέκταση γίνει με τον τρόπο που έχει προγραμματιστεί», λέει στην «K» ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Αντώνης Ματζάρης. «Με βάση τις μελέτες, θα χάνουμε δύο μέτρα άμμου από τις ακτές μας κάθε χρόνο, ενώ θα ανατραπεί η υδρογεωδυναμική του Θερμαϊκού κόλπου, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται η περιοχή μας από τα θαλάσσια ρεύματα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν ειδικές μελέτες, οι οποίες, ωστόσο, δεν συμπεριελήφθησαν στη σύμβαση ως συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου του έργου».

Η ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής του έργου από το ΣτΕ προκάλεσε αναστάτωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, εξαιτίας της εξαιρετικά κακής χρονικής συγκυρίας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σκόπευε να συμπεριλάβει την επέκταση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης στην ομιλία του, ενώ το έργο περιλαμβανόταν στη διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης εν όψει της ΔΕΘ. Ωστόσο, σχολιάζοντας τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ τη χαρακτήρισαν «αναμενόμενη», καθώς η προσφυγή είχε κατατεθεί στις 22 Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή και πως την επόμενη εβδομάδα (οπότε και θα εκδικαστεί) η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα απορριφθεί βάσει των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα κατατεθούν. H απόφαση του ΣτΕ για την τύχη του έργου αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου «Μακεδονία» έγινε το 2001. Ακολούθησαν τρία χρόνια δικαστικών εμπλοκών, λόγω προσφυγών. O κ. Γιώργος Σουφλιάς επαναπροκήρυξε δύο φορές τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου και μάλιστα τη δεύτερη φορά απέπεμψε στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι η προκήρυξη του έργου «φωτογράφιζε» συγκεκριμένη εταιρεία. Τελικά, στις 5 Ιουλίου 2005 ανακοινώθηκε ο προσωρινός μειοδότης του έργου (που έχει προϋπολογισμό 246 εκατ. ευρώ), η εταιρεία «ΑΘΗΝΑ ATE».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή