Πεντάχρονος, θύμα αρρωστημένου μυαλού

Πεντάχρονος, θύμα αρρωστημένου μυαλού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ένα πεντάχρονο αγοράκι, το οποίο βρήκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου βάναυσα κακοποιημένο μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στην Ιεράπετρα, μια 31χρονη Ρουμάνα. Κακώσεις που μόνο ένα αρρωστημένο μυαλό θα μπορούσε να επινοήσει σε βάρος ενός μικρού παιδιού. Πρόκειται για τον 39χρονο φίλο της, ο οποίος, κατά δήλωσή της, είναι υπεύθυνος για την κακοποίηση του 5χρονου και αναζητείται από τις διωκτικές αρχές. H κατάσταση του 5χρονου χαρακτηριζόταν από τους γιατρούς στάσιμη αλλά πολύ κρίσιμη. Βρίσκεται σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου μεταφέρθηκε διασωληνωμένο από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Το 5χρονο αγόρι βιάστηκε με ξένο σώμα και όχι με ανθρώπινη επαφή (γεννητικά όργανα) και κακοποιήθηκε βάναυσα φέροντας μώλωπες και βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σοκαρισμένος από τη βαναυσότητα της κακοποίησης του 5χρονου εμφανίστηκε και ο ιατροδικαστής κ. Γιάννης Στειακάκης που εξέτασε τον μικρό. Σύμφωνα με ένα πρώτο συμπέρασμα του ιατροδικαστή, ο δράστης φέρεται να εξοργίστηκε και να ξέσπασε στο 5χρονο αγόρι όταν εκείνο, προσπαθώντας να ουρήσει, ούρησε εκτός λεκάνης. «Το παιδί έχει κακοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που φοβάμαι για την ίδια του τη ζωή. H εξέλιξή του είναι απρόβλεπτη», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιάννης Στειακάκης. Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου στον οποίο έχει υποβληθεί δείγμα ούρων που βρέθηκαν στο σπίτι της Ιεράπετρας, όπου συντελέστηκε η κτηνωδία, περιμένουν τώρα οι αρχές που διερευνούν την υπόθεση. Γίνεται γονιδιακός έλεγχος για να διαπιστωθεί σε ποιον τελικά ανήκουν τα ούρα: στο 5χρονο αγόρι, τον 39χρονο φερόμενο ως δράστη ή σε κάποιον άλλο που βρισκόταν στο σπίτι εκείνη την ώρα; Το ενδεχόμενο εμπλοκής και τρίτου προσώπου στην υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί και, όπως λένε οι πληροφορίες, διερευνάται σοβαρά από την αστυνομία. Δηλαδή, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η μητέρα το βράδυ εκείνο έλειπε από το σπίτι, δεν έχει εξακριβωθεί με σιγουριά αν βρισκόταν μόνο του το 5χρονο αγόρι με τον 39χρονο σύντροφο της μητέρας του ή μαζί τους ήταν και άλλο πρόσωπο. Ενα άλλο σημείο που η αστυνομία ερευνά είναι η στάση της μάνας, η οποία θεωρείται ακατανόητη… Ενώ το παιδί κινδυνεύει να πεθάνει, δεν μιλά, αλλά αρνείται και κάθε υποστήριξη που της παρέχεται. Ισως είναι το σοκ, ίσως όμως δεν θέλει να μαθευτούν τα μυστικά που έχει ορκιστεί να διαφυλάξει.

Μέχρι χθες το βράδυ ο 39χρονος διέφευγε τη σύλληψη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι περιμένει την παρέλευση του 48ώρου για να μη δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης

Κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών που παραπέμπονται από την Εισαγγελία προς το Πανεπιστημιακό Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου Αγία Σοφία και το αντίστροφο, με το αίτημα της παιδικής προστασίας, καταγράφεται την τελευταία εικοσαετία και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα περιστατικά αφορούν σε σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση. Ειδικότερα, το 1986 υποβλήθηκε αίτημα παιδικής προστασίας για το 1,2% των περιστατικών που αντιμετωπίσθηκαν στο Τμήμα, ενώ το 1997 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 35,3% και παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα έως και σήμερα. Τη δεκαετία 1986-1997, από τα περιστατικά για τα οποία Τμήμα ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση, 49 αφορούσαν σε σωματική κακοποίηση -μάλιστα σε εννέα περιπτώσεις υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού- 21 σε σεξουαλική κακοποίηση και έξι περιστατικά σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Μάλιστα, διεθνώς υπολογίζεται ότι το 70% των περιστατικών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων σε παιδιά ηλικίας έως και πέντε ετών οφείλεται σε κακοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή