Ελπιδοφόρο φάρμακο για τον διαβήτη

Ελπιδοφόρο φάρμακο για τον διαβήτη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράπλευρα οφέλη προσφέρει στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η φαρμακευτική ουσία πιογλιταζόνη καθώς εκτός από τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές του διαβήτη.

Αυτό κατέδειξε η κλινική μελέτη PROACTIVE, που διεξήχθη σε δείγμα 5.238 ασθενών από 19 ευρωπαϊκές χώρες επί τρία χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του 41ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη -EASD 2005 που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οπως είπε ο καθηγητής στο St. George Hospital του Λονδίνου, κ. John Dormandy, η μελέτη κατέδειξε ότι η χορήγηση της πιογλιταζόνης σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τον κίνδυνο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 16%. Σημειώνεται ότι η ουσία πιογλιταζόνη κυκλοφορεί τα τελευταία έξι χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά ως θεραπεία για τη ρύθμιση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα και χορηγείται διά στόματος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ο μέσος όρος ζωής των πασχόντων είναι κατά μέσο όρο δέκα έτη μικρότερος από τον γενικό πληθυσμό κυρίως εξαιτίας των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιδημικές διαστάσεις

Η πάθηση έχει πάρει την τελευταία δεκαετία επιδημικές διαστάσεις και η συχνότητά της αυξάνεται διαρκώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι έως το 2025 η συχνότητα της νόσου θα αυξηθεί κατά 62% φθάνοντας τα 333 εκατομμύρια διαβητικούς έναντι 194 εκατομμυρίων το 2003. Στην Ευρώπη το 2003 ο αριθμός των πασχόντων ήταν 28,9 εκατομμύρια, ενώ το 2025 αναμένεται να φθάσει τα 33,7 εκατομμύρια (αύξηση 17%). Στις ΗΠΑ το 2025 ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αναμένεται να φθάσει τα 36,2 εκατομμύρια, έναντι 23 εκατομμυρίων το 2003 (αύξηση της τάξης του 57%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της συχνότητας της πάθησης εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στην Αφρική (από 7,1 εκατομμύρια διαβητικοί το 2003, σε 15 εκατομμύρια το 2025, δηλαδή αύξηση της τάξης του 111%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή