Ιδρύματα για παιδιά χωρίς ειδικευμένο προσωπικό

Ιδρύματα για παιδιά χωρίς ειδικευμένο προσωπικό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Περισσότερες από 450 αναφορές-καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων έχει δεχθεί τα τελευταία δύο χρόνια ο Συνήγορος του Παιδιού για περιπτώσεις κακοποίησης και παραβίασης δικαιωμάτων του παιδιού. Οι μισές από αυτές, όπως ανέφερε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης, αφορούν την εκπαίδευση (κακομεταχείριση από δασκάλους σε σχολεία, καθυστέρηση διανομής σχολικών βιβλίων κ.ά.).

Ο Συνήγορος του Παιδιού εξετάζει καταγγελίες παιδιών και ενηλίκων για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό χώρο, επισκέπτεται σχολεία και ιδρύματα, έχει δημιουργήσει ειδικά προγράμματα ενημέρωσης για μαθητές και σχολεία και φέτος έχει δημιουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή και ιστοσελίδα (www. 0-18. gr). Τελευταία του επιδίωξη, η δημιουργία ενός δικτύου πρόνοιας και προστασίας του παιδιού, το οποίο να αναθέτει σε μία υπηρεσία πρόνοιας περιπτώσεις παιδιών και στη συνέχεια να μπορεί να τις παρακολουθεί, «εγχείρημα πολύ δύσκολο, όπως παραδέχθηκε ο κ. Καμίνης, καθώς η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα βρίσκεται σε μηδενική ανάπτυξη».

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει επισκεφθεί τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 30 ιδρύματα της χώρας όπου φιλοξενούνται παιδιά και σύντομα πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα σχετική έκθεση στην οποία θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτά. «Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, δήλωσε ο κ. Καμίνης. Ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Λειτουργούν χωρίς γιατρό, χωρίς ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό και συχνά στηρίζονται -όπου υπάρχει- στον πατριωτισμό των μελών του προσωπικού.

Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση, ενώ «έχουμε διαπιστώσει» ανέφερε ο ίδιος ότι «δεν υπάρχουν προδιαγραφές και μηχανισμός ελέγχου αν και κατά πόσο τηρούνται κάποια στοιχειώδη στάνταρ». Στις 11-12 Οκτωβρίου ο ΣτΠ διοργανώνει συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού και οι Συνήγοροι του Παιδιού στη NA Ευρώπη».

Στα 7 χρόνια λειτουργίας του ο Συνήγορος έχει δεχθεί πάνω από 70.000 αναφορές. Με εξαίρεση την Πολωνία, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αναφορών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών (αντιστοιχεί σε 10.000-11.000 αναφορές τον χρόνο).

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, «η πολυνομία εξακολουθεί να είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κακοδιοίκησης.

Στις αναφορές των πολιτών «πρωταγωνιστούν» οι OTA κι ακολουθούν εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και πολεοδομίες. «Συχνά ο ίδιος ο νομοθέτης προκαλεί την κακοδιοίκηση, αφού αντιφατικές διατάξεις και εγκύκλιοι υποκαθιστούν παρανόμως πολλές φορές τον νόμο» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη λόγω των πολλών παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει στις υπηρεσίες, επιλύοντας διαφορές μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, έχει εξελιχθεί αθέλητα και σε… συνήγορο του δημοσίου υπαλλήλου καθώς τελευταία πολλοί υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη για προβλήματα στη δουλειά τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή