Καλή χρονιά με… γκρίνια

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ξεκίνημα των σχολείων χθες, νέες ελπίδες με την ευχή όλων για «καλή σχολική χρονιά». Χθες, περίπου 1,5 εκατ. μαθητές βρέθηκαν στα προαύλια των 15.500 σχολικών μονάδων για τον αγιασμό. Οι ευχές όλων, όμως, δεν καταφέρνουν να απαλείψουν τις ενστάσεις για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό με απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών.

Η χθεσινή έναρξη του σχολικού έτους σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στον αγιασμό του 6ου Δημοτικού Σχολείου και του 10ου Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου – το κτίριο του οποίου αναβαθμίστηκε τον τελευταίο χρόνο με μια νέα πτέρυγα. O κ. Καραμανλής, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεώργιο Καλό, τόνισε ότι οι πολίτες έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία και τον Πολιτισμό με τη βαθιά πεποίθηση ότι είναι η πιο αποδοτική επένδυση για τη νέα γενιά. «Στόχος και ευχή όλων είναι όσο γίνεται υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις να αναπτύξουν οι νέοι τις δημιουργικές τους ικανότητες για ένα καλύτερο αύριο, στο όλο και εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπάρχει» ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Είναι χρέος μας να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που απαιτούνται για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικό και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των νέων».

Η κ. Γιαννάκου έκανε λόγο για «ημέρα χαράς, όχι μόνο για τη σχολική κοινότητα αλλά και για όλες τις οικογένειες». «Το σχολείο θέλουμε να είναι χώρος όπου αξίες όπως ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η ανεκτικότητα και ο δημοκρατικός διάλογος θα ανθούν και αυτό είναι ένα από τα σπουδαία έργα των εκπαιδευτικών, τους όποιους θέλω και πάλι να ευχαριστήσω». Ως προς τις καταγγελίες των συνδικαλιστών για ελλείψεις, η κ. Γιαννάκου ήταν οξύτατη, αποδίδοντας τις αιτιάσεις σε πολιτικούς λόγους: «Αυτοί οι κάποιοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το περιεχόμενο της Παιδείας. Ασχολούνται μόνο με το να δημιουργούν πανικό κάθε χρονιά. Οποιες ελλείψεις υπάρξουν θα συμπληρωθούν άμεσα, καθώς το υπ. Παιδείας έχει στη διάθεσή του τις αναγκαίες πιστώσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, φέτος για πρώτη χρονιά, η εκτύπωση έγινε μέσω διαγωνισμού, είναι καλύτερης ποιότητας και στοίχισαν λιγότερο» ανέφερε.

Βέβαια, η γκρίνια συνεχίζεται από τις ομοσπονδίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας λείπουν 4.260 εκπαιδευτικοί (2.150 δάσκαλοι, 950 νηπιαγωγοί, 500 Αγγλικών, 400 Φυσικής Αγωγής και 260 Μουσικής). Οι περισσότερες ελλείψεις δασκάλων -280- παρουσιάζονται στον νομό Χανιών, στην A΄ Αθήνας (173), στους νομούς Κέρκυρας και Κυκλάδων (από 150). Λείπουν, επίσης, 8.000 περίπου εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Από την άλλη, ο γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Γρηγόρης Καλομοίρης ανέφερε στην «K» ότι οι ελλείψεις σε καθηγητές υπολογίζονται στις 5.500. H ΟΛΜΕ εκτιμά ότι από την πρώτη εβδομάδα θα χαθούν περί τις 150.000 διδακτικές ώρες. Χθες, πάντως, το υπουργείο κάλεσε τους καθηγητές -που περιλαμβάνονται στους διοριστέους από τον ΑΣΕΠ των κλάδων ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ09 (Οικονομολόγοι), ΠΕ10 (Κοινωνιολόγοι) και ΠΕ15 (Οικιακής Οικονομίας) από σήμερα έως και την Πέμπτη να υποβάλουν αιτήσεις για διορισμό.

Ως προς τα σχολικά βιβλία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΕΔΒ κ. Γ. Μαγουλάς ανέφερε στην «K» ότι έως τώρα έχει διανεμηθεί το 85% των βιβλίων και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν σταλεί όλα τα βιβλία.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη. Στο δημοτικό διαμέρισμα Ασβεστοχωρίου Χορτιάτη, λόγω έλλειψης αιθουσών, οι γονείς αποφασίζουν σήμερα αν θα απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα. Στο 61ο στην περιοχή Παναγίας Φανερωμένης και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας οι γονείς αποφάσισαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα έπειτα από μία εβδομάδα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή