Κυβέρνηση: «Λάθος χειρισμοί ΠΑΣΟΚ»

Κυβέρνηση: «Λάθος χειρισμοί ΠΑΣΟΚ»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Ολυμπιακή Αεροπορία υπό την παρούσα μορφή και δομή της δεν μπορεί πια να λειτουργήσει», ήταν η ακριβής πρωθυπουργική φράση, η οποία ευλόγως ερμηνεύθηκε ως η απαρχή του οριστικού κλεισίματος του εθνικού αερομεταφορέα. Και πράγματι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Οικονομίας όχι μόνον επιβεβαίωσαν χθες τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, αλλά έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα σενάρια μετά την αναμενόμενη -καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν- είναι δύο: είτε πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη είτε -το πιθανότερο- εκκαθάριση εν λειτουργία της Ολυμπιακής, που σημαίνει σταδιακό κλείσιμό της με πωλήσεις τμημάτων της (αεροσκάφη, επίγεια περιουσία κ.λπ.).

Προκειμένου δε να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, η κυβέρνηση έσπευσε με αναλυτικό τρόπο να αποδώσει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «H Ολυμπιακή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από λάθος χειρισμούς πολλών ετών, με αποκορύφωμα τα δύο προγράμματα εξυγίανσης, τα οποία στοίχισαν στους Ελληνες πολίτες 2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα η εταιρεία στοιχίζει στον Ελληνα πολίτη 1,5 εκατ. ευρώ ημερησίως», είπε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος και προσέθεσε: «Ολα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν στοιχεία από τις Βρυξέλλες και αγνοούσαν συστηματικά τις υποχρεώσεις που είχε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν που αναμένεται αύριο». Σε ό,τι αφορά τη λύση για τους υπαλλήλους της O.A. θα είναι, είτε η εθελουσία έξοδος είτε οι αποσπάσεις τους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «δεν θα μείνουν στο δρόμο».

Το μείζον ερώτημα βέβαια είναι γιατί η κυβέρνηση, ενώ γνώριζε όλα τα δεδομένα, δεν προχώρησε ήδη από τους προηγούμενους μήνες σε τμηματική πώληση της περιουσίας της O.A. ή και σε περιορισμό του πτητικού της προγράμματος, προκειμένου να περιορίσει -έστω- τη ζημία που εξακολουθεί να επιφέρει στον προϋπολογισμό, καθιστώντας παράλληλα και πιο εύκολη την πώλησή της. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, καθ’ όλα υποκριτική ήταν η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. O κ. Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «18 μήνες κυβερνητικής αδράνειας», αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε για τις τεράστιες ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ και η κ. B. Παπανδρέου επέκρινε τη Ν.Δ. ότι «δεν έκανε τίποτα εδώ και ενάμιση χρόνο» παραδεχόμενη πάντως ότι «έπρεπε οι χειρισμοί να είναι πιο αποτελεσματικοί τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος, το KKE μίλησε για «τελειωτικό χτύπημα που ήταν προγραμματισμένο από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.» καλώντας τους εργαζομένους να αντιδράσουν, ενώ ο ΣΥΝ χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα τη στήριξη της O.A. και τη διεύρυνση του κοινωνικού της ρόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή