«Οδηγίες» προς δικαστές από Α.Π.

«Οδηγίες» προς δικαστές από Α.Π.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστάσεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους για να φανούν έντιμοι και στο μέτρο της λογικής κρίσεως, να μην είναι φειδωλοί στις αποφυλακίσεις κρατουμένων και άτεγκτοι στις προφυλακίσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου. «Γέμισαν οι φυλακές», είπε χαρακτηριστικά. Αλλά και στο ζήτημα της καθυστέρησης στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων επιχειρείται να δοθεί λύση, με την κατάρτιση σχεδίων δικαστικών αποφάσεων, που δεν υπεισέρχονται στην ουσιαστική εκτίμηση της υποθέσεως, διευκολύνουν, όμως, τους δικαστές στην τελική διατύπωση. Από την άλλη, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως δήλωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας, θεωρούνται τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης του σωρευμένου από το παρελθόν όγκου των προς εκδίκαση υποθέσεων. O νόμος που ψηφίστηκε προσφάτως και θέτει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, τους οκτώ μήνες ως ανώτατο όριο για να αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές, οι οποίοι δεν τις έχουν διεκπεραιώσει έως τότε, αλλά και τα μέτρα παραγραφής και μετατροπής της ποινής σε χρηματική, φαίνεται να αποσυμφόρησαν τα ποινικά δικαστήρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τέθηκαν στο αρχείο 130.000 δικογραφίες (περίπου οι μισές), ενώ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 85.000 δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αρχειοθετήθηκαν 10.000 δικογραφίες, σε σύνολο περίπου, 17.000, ενώ στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιώς τέθηκε στο αρχείο το 35% του συνόλου των δικογραφιών. Ετσι, οι υποθέσεις που μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης θα προσδιορίζονταν σε 18 μήνες, προσδιορίζονται πλέον τον Ιανουάριο του 2006, δηλαδή σε τέσσερις μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα υποδείγματα δικαστικών αποφάσεων, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου απέστειλε cd με 66 «φόρμες», που παρέχουν στους δικαστές τη δυνατότητα, με τη συμπλήρωση ορισμένων λέξεων μόνο ή φράσεων ουσιαστικής εκτίμησης του αποδεικτικού υλικού, να έχουν έτοιμο το σχέδιο της απόφασης.

Τα σχέδια

Οπως εκτιμάται, η διευκόλυνση των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού θα είναι σημαντική, ενώ μεγάλος αριθμός των υποθέσεων που χειρίζονται θα εκδίδονται με βάση τα σχέδια αυτά, χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη συζήτησή τους. Τα σχέδια αφορούν αποφάσεις, στις οποίες δεν παρατηρείται ιδιαίτερη δυσχέρεια, όπως: μισθωτικές διαφορές, αποζημιώσεις από αυτοκινητικά ατυχήματα, υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, απαλλοτριώσεις, ασφαλιστικά μέτρα, υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας και θέματα πτωχευτικού δικαίου.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, δεν δικαιολογείται στο μέλλον οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έκδοση και δημοσίευση των απλών αποφάσεων, ενώ απομένει ο απαιτούμενος ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθούν οι δικαστές με τις σοβαρότερες υποθέσεις που έχουν χρεωθεί για επεξεργασία. Οσοι δεν χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν να λάβουν φωτοτυπικά αντίγραφα των σχεδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή