«Οχι» στη μεταβατική χωματερή

«Οχι» στη μεταβατική χωματερή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή εμπλοκή στη δημιουργία χωματερής σε περιοχή της Φυλής, η οποία θα κάλυπτε τις ανάγκες εναπόθεσης των απορριμμάτων της Αττικής το διάστημα μέχρι τη δημιουργία των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων, προέκυψε μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου σύμβασης του έργου.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει την Αττική στο «έλεος των σκουπιδιών», ο εν λόγω χώρος είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλους του χρόνου, καθώς εκτιμάται ότι η υφιστάμενη χωματερή στα Ανω Λιόσια, όντας κορεσμένη, δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ελήφθη έπειτα από προσφυγή του Δήμου Ανω Λιοσίων, είναι βέβαιο ότι και αν ακόμη δεν οδηγήσει σε ματαίωση του έργου, θα επιφέρει σοβαρές καθυστερήσεις, εξαιρετικά όμως κρίσιμες, καθώς η Αθήνα σε λίγους μήνες δεν θα έχει χώρους απόθεσης των σκουπιδιών (σύμφωνα με τον ΕΣΔΚΝΑ η χωματερή έχει μόνο ένα 5μηνο «ζωής»).

Τα έργα για τη «μεταβατική χωματερή» επρόκειτο να γίνουν σε έκταση 28 στρεμμάτων και η σχετική δημοπρασία έγινε πριν 2,5 μήνες από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης.

Χθες από τον ΕΣΔΚΝΑ ενημέρωναν ότι θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα και θα καταθέσουν αίτηση ανακοπής της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι διαδικασίες σύνταξης της σύμβασης ανάθεσης έργου, σημειώνουν, έγιναν με συνεργασία υπ. Εσωτερικών και περιφέρειας Αττικής.

Στο μεταξύ η κατάσταση στα Ανω Λιόσια και στους γειτονικούς δήμους εξακολουθεί να είναι εφιαλτική εξαιτίας της μεταφοράς της λυματολάσπης. Οι εργαζόμενοι της χωματερής αποφάσισαν χθες να δώσουν προθεσμία στον ΕΣΔΚΝΑ μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, αλλιώς θα προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία τους. Επίσης ο νομάρχης Δ. Αττικής κ. Αρκουδάρης, απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, με την οποία ζητεί την άμεση παρέμβασή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή