20% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας

20% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου το 20% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή το εισόδημά τους είναι μικρότερο από το 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαθέτουν ελάχιστη αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα να υπερχρεώνονται και να εργάζονται, για να αποπληρώνουν τα χρέη τους…

Αν συγκρίνει κανείς το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα με άλλα της E.E. θα διαπιστώσει ότι ακόμα και η Πορτογαλία, η πλέον συγκρίσιμη χώρα με την Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το ποσοστό φτώχειας από 27% σε 21% με τις κοινωνικές παροχές, ενώ η Σουηδία «έριξε» τον δείκτη από 28 σε 9%!

Σύμφωνα με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή, «η ποσοστική διάσταση της φτώχειας συνίσταται στην έλλειψη πόρων για τη διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων ενός ελάχιστου ανεκτού επιπέδου ζωής, ενώ η ποιοτική διάσταση αναφέρεται στην αδυναμία πρόσβασης του ατόμου στις βασικές κοινωνικές, πολιτιστικές και επαγγελματικές ευκαιρίες της συγκεκριμένης κοινωνίας».

Για την οικογένεια της κυρίας Φ.Τ., 50 ετών, από το Μενίδι οι διαστάσεις της φτώχειας μεταφράζονται με τους εξής όρους. «Εχω τρία παιδιά άνεργα σε παραγωγική ηλικία. O σύζυγός μου δουλεύει σε σούπερ μάρκετ με ένα μισθό που είναι αδύνατο να συντηρήσει οικογένεια κι εγώ μετά το κλείσιμο της εταιρείας, όπου εργαζόμουν, είμαι αναγκασμένη να κάνω ευκαιριακές δουλειές, για να τα φέρουμε βόλτα»…

Τα έξοδα για ρούχα και παπούτσια είναι απαγορευτικά, πόσω μάλλον για διασκέδαση; «Τι να πρωτοπληρώσεις; Τους λογαριασμούς που τρέχουν; Το φαγητό ή να δώσεις ένα χαρτζιλίκι στο παιδί που είναι φαντάρος; Για να βγούμε κανένα βράδυ έξω; Ούτε λόγος. H κατάσταση είναι τραγική».

Δυσβάσταχτες είναι και οι συνθήκες διαβίωσης για την οικογένεια του 45χρονου T.Z. από το Πέραμα. «Πόσο εύκολη μπορεί να είναι η ζωή σου όταν έχεις να πληρώσεις στεγαστικό δάνειο, γραμμάτια και τα έξοδα τεσσάρων παιδιών που δεν είναι σε ηλικία να εργαστούν; Οση οικονομία και να κάνεις, με δύο απλούς μισθούς δεν γίνεται τίποτα. Είμαστε μονίμως αγχωμένοι και βέβαια οι οικονομικές δυσκολίες φέρνουν γκρίνια και στενοχώρια στο σπίτι. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού θα πάει αυτή η κατάσταση»…

Μία από τις βασικές αιτίες της φτώχειας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ είναι πέρα από τη μακροχρόνια ανεργία, η έλλειψη ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων και στο διοικητικό κόστος της κοινωνικής πολιτικής που είναι δυσανάλογα μεγάλο με συνέπεια, σημαντικό μέρος των πόρων να μη φτάνει ποτέ στους πραγματικούς αποδέκτες», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Στην Ελλάδα, η «Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια» συμμετέχει ενεργά στο Παγκόσμιο Κάλεσμα Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια και αποτελείται από 30 ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρόσφατα, εντάχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κινήσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή