ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φροντιστήριο και την Κυριακή

Τα πρωτοβρόχια, εκτός του ότι σήμαναν την είσοδο στο φθινόπωρο, απέδωσαν και με μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα χιλιάδων μαθητών μπροστά σε μια ακόμα δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά με πολύ διάβασμα και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, όπου η καθημερινότητα θα μοιράζεται ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο και θα μετριέται με βαθμούς.

«Τα κεφάλια μέσα τώρα. Καλά περάσαμε το καλοκαίρι, ώρα να «πήξουμε»», λέει η 16χρονη Αννα-Μαρία, μαθήτρια της B΄ Λυκείου, την οποία εντοπίζουμε -πού αλλού;- σε ένα διάλειμμα του φροντιστηρίου, όπου περνά προς το παρόν 11 ώρες την εβδομάδα. «Από τον Οκτώβριο, όμως, οι ώρες θα αυξηθούν. Μάλιστα, θα έχω φροντιστήριο και την Κυριακή για διαγωνίσματα», συμπληρώνει. H Αννα-Μαρία θα ακολουθήσει τη θεωρητική κατεύθυνση, αλλά δεν έχει καταλήξει ποια σχολή την ενδιαφέρει. Πού να βρει τον χρόνο να το σκεφτεί άλλωστε; Εξαιτίας του δύσκολου φετινού προγράμματος, σταμάτησε ακόμα και τις ξένες γλώσσες που της άρεσαν πολύ. «Σχολείο, φροντιστήριο, σπίτι, διάβασμα. Αυτή είναι η ζωή μου τώρα. O ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Δεν βγαίνω έξω όσο θα ήθελα, εξάλλου είμαι κουρασμένη. Το μόνο το οποίο συνεχίζω είναι το βόλεϊ με το οποίο ξεδίνω».

Αν όμως η B΄ Λυκείου θεωρείται δύσκολη, η επόμενη χρονιά είναι πραγματική πρόκληση για τους μαθητές. H Νάσια, για παράδειγμα, θέλει να μπει στην Ιατρική και για να το πετύχει ξέρει ότι θα πρέπει για ένα χρόνο να αφοσιωθεί στο διάβασμα και μόνο σ’ αυτό. «Μια συνήθεια είναι», λέει. «Αλλωστε έχω αναπτύξει κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι. Την περασμένη χρονιά έριξα πολύ διάβασμα γιατί είχα αγχωθεί πολύ, προτιμούσα να διαβάζω παρά να βγαίνω έξω. Να φανταστείς αγχωμένη πήγα και στις εξετάσεις. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αν θέλω να περάσω θα πρέπει να μη σηκώσω κεφάλι». Οπως και οι περισσότεροι συμμαθητές της, η Νάσια έχει ήδη «κόψει» τις εξόδους, το πολύ να πάει καμιά βόλτα για να ξεσκάσει. «Οταν έχω ελεύθερο χρόνο, προτιμώ να ακούω μουσική, να παίζω λίγο στον υπολογιστή ή να βλέπω καμιά ταινία. Κάποιες φορές έρχεται κάποια φίλη στο σπίτι και καθόμαστε», λέει και στο βάθος ακούγεται το κουδούνι του φροντιστηρίου. Τα παιδιά θα πρέπει να μπουν στις τάξεις και να βγουν πάλι… τον Ιούνιο.