Αντέγραφαν κάρτες και άδειαζαν ATM

Αντέγραφαν κάρτες και άδειαζαν ATM

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATM) τραπεζικών υποκαταστημάτων είχαν καταφέρει να παγιδεύσουν τους τελευταίους μήνες δύο Ρουμάνοι, ηλικίας 32 και 28 ετών, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες κατάφερναν να υποκλέπτουν τους τετραψήφιους κωδικούς χρήσης των καρτών ανάληψης και να αντιγράψουν την μαγνητική ταινία. Στη συνέχεια κατασκεύαζαν πλαστές κάρτες με τα στοιχεία αυτά, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να πραγματοποιούν αναλήψεις χρημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, επέλεγαν πάντοτε μηχανήματα ATM που βρίσκονται τοποθετημένα στον προθάλαμο τραπεζικών υποκαταστημάτων. Τοποθετούσαν το μηχανισμό αντιγραφής της μαγνητικής ταινίας στην μαγνητική κλειδαριά, από την οποία οι πελάτες έπρεπε να «περάσουν» την κάρτα τους για να εισέλθουν στον προθάλαμο. Στο επάνω μέρος του μηχανήματος ATM τοποθετούσαν μια πλαστική ταινία, στην οποία ήταν ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα, λίγο μεγαλύτερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Με αυτή την κάμερα παρακολουθούσαν το πληκτρολόγιο του μηχανήματος και υπέκλεπταν τον PIN των χρηστών. Τον μηχανισμό άφηναν για περίπου μία ώρα, χρόνο αρκετό για να υποκλέψουν τα στοιχεία ενός – δύο πελατών, χωρίς παράλληλα να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εντοπισθούν.

Για τη δράση τους η αστυνομία ενημερώθηκε από διευθυντικό στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, ο οποίος κατήγγειλε ότι από τις αρχές Ιουνίου οι δράστες παγίδευαν με τον τρόπο αυτό τα μηχανήματα ATM και η δράση τους είχε αποτυπωθεί στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης αρκετών υποκαταστημάτων. Από την αστυνομία αναπτύχθηκαν ομάδες επιτήρησης των σημείων όπου υπήρχαν ATM και εντοπίσθηκαν οι δράστες τη στιγμή που αφαιρούσαν τον μηχανισμό σε ένα από αυτά. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι παγίδευσαν 27 ATM της συγκεκριμένης τράπεζας και κατάφεραν να υπεξαιρέσουν 105.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι από τη συνεχιζόμενη έρευνα θα προκύψει ότι ο τελικός αριθμός των παγιδευμένων μηχανημάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος και τα χρήματα που οι δράστες αφαίρεσαν με αυτό τον τρόπο, πάρα πολλά.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη ευρύτερης σπείρας και ότι σε κάποιο χώρο έχουν στήσει εργαστήριο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στον οποίο κατασκευάζουν τις πλαστές κάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή