Εκπομπή αμμωνίας από απόβλητα

Εκπομπή αμμωνίας από απόβλητα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμο έως 150.000 ευρώ κινδυνεύει βιομηχανία στα Οινόφυτα, που διατηρούσε σωρούς σκουριάς αλουμινίου σε υπαίθριο χώρο αντί σε κλειστές αποθήκες. Αποτέλεσμα ήταν, μετά τις προχθεσινές βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής να νιώσουν δυσφορία από την έντονη μυρωδιά αμμωνίας. H περίπτωση των Οινοφύτων αναδεικνύει το έντονο πρόβλημα που δημιουργείται από την απουσία μονάδας επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, τα οποία σήμερα οι βιομηχανίες υποχρεούνται απλώς να αποθηκεύουν…

Το πρόβλημα έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελίες πολιτών, που ανέφεραν έντονη οσμή αμμωνίας και αίσθημα δυσφορίας. Το κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), που μετέβη προχθές στην περιοχή για αυτοψία, διαπίστωσε ότι η εκπομπή αμμωνίας ήταν το αποτέλεσμα της βροχόπτωσης σε σωρούς μαύρης τέφρας (αλατώδους σκουριάς αλουμινίου) που αποτίθενται σε υπαίθριο χώρο του εργοστασίου ΕΛΒΑΛ A.E. H ΕΥΕΠ κίνησε τη διαδικασία διοικητικών κυρώσεων, διαβιβάζοντας την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η περίπτωση του εργοστασίου της ΕΛΒΑΛ αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα που δημιουργεί σε όλη τη χώρα η απουσία μονάδων επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων. «Στην περιοχή μας υπάρχουν περίπου πεντακόσιες βιομηχανίες, που υποχρεούνται από τον νόμο μόνο να αποθηκεύουν τα απόβλητα», λέει στην «K» ο δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γιάννης Δάβρης. «Κάποιες από αυτές τα κλείνουν σε ειδικές συσκευασίες και τα θάβουν στο χώμα, άλλες τα κρατούν σε αποθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή