Μαθητές λυκείου: όλη μέρα στο τρέξιμο

Μαθητές λυκείου: όλη μέρα στο τρέξιμο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε οι υπεραπασχολούμενοι, φιλόδοξοι, δυναμικοί επαγγελματίες δεν δουλεύουν τόσο! Οι Ελληνες μαθητές από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι συνεχώς στο τρέξιμο. Το πρωί σχολείο, το απόγευμα φροντιστήρια και μετά διάβασμα, με αποτέλεσμα ελάχιστος χρόνος να μένει για ξεκούραση. Ενας 15χρονος έχει τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά φροντιστήριο (για τα μαθήματα του σχολείου ή ξένες γλώσσες) και κατόπιν ακολουθεί η προετοιμασία για τα μαθήματα της επομένης. Αυτό προκύπτει από έρευνα σε 800 μαθητές από 27 γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας, που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Εμπειρικής Εκπαιδευτικής Ερευνας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «O καθημερινός φόρτος εργασίας δεν επιτρέπει σε πολλούς μαθητές να ξεκουράζονται το μεσημέρι, αντίθετα, τους υποχρεώνει να πηγαίνουν σχετικά αργά το βράδυ για ύπνο. Το πολύ άγχος από τον φόρτο των μαθημάτων και ο λίγος ύπνος δεν είναι καθόλου ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης των σημερινών παιδιών» αναφέρει στην «K» ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Γκότοβος.

Ειδικότερα, οι έξι στους δέκα μαθητές (59,3%) γυμνασίου και λυκείου πηγαίνουν σε οργανωμένο φροντιστήριο για την προετοιμασία των σχολικών μαθημάτων τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες αυξάνονται στις μεγαλύτερες τάξεις, ενώ το 14,3% των μαθητών στις κρίσιμες (για τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο) B΄ και Γ΄ Λυκείου παρακολουθούν φροντιστήριο τουλάχιστον 15 ώρες εβδομαδιαίως. Από την άλλη, πολλά παιδιά κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και στο σπίτι (αποκλειστικά ή συνδυαστικά με το φροντιστήριο). Βέβαια, και λόγω του υψηλότερου κόστους των ιδιαίτερων μαθημάτων, τα περισσότερα παιδιά (72%) κάνουν ιδιαίτερα έως 5 ώρες εβδομαδιαίως και κυρίως στην περίπτωση που ο μαθητής υστερεί αισθητά σε κάποιο μάθημα.

Η εκμάθηση των ξένων γλωσσών εκτός σχολείου παίρνει, επίσης, πολύ από τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών. Το 95,1% των μαθητών αφιερώνει έως δέκα ώρες εβδομαδιαίως στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά κ.ο.κ. Φυσικά, οι ξένες γλώσσες γίνονται κυρίως κατά τη διάρκεια του γυμνασίου, αφού οι μαθητές από την A΄ Λυκείου αρχίζουν να εντατικοποιούν την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στα υπό εξέτασιν μαθήματα. Ετσι, το 62,9% των 13χρονων και το 55,2% των 14χρονων κάνουν ξένες γλώσσες έως 5 ώρες την εβδομάδα.

Επειτα απ’ όλα αυτά, πού χρόνος για σιέστα! Μόλις ο ένας στους τέσσερις μαθητές γυμνασίου – λυκείου (27%) βρίσκει χρόνο για μεσημβρινή χαλάρωση, και πρόκειται για τους μεγαλύτερους (του λυκείου), οι οποίοι -βέβαια- μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ πολύ πιο αργά από τους μικρότερους (του γυμνασίου). Συνήθως η ώρα του ύπνου είναι μεταξύ 22.30 και 00.00 τις καθημερινές.

Στα διαγωνίσματα

Οι συνήθειες, όμως, αλλάζουν λίγο όταν τα παιδιά έχουν διαγώνισμα σε κάποιο μάθημα την επομένη ημέρα. Κάποιοι προτιμούν να είναι πιο…. φρέσκοι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται όσοι πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα (από 2,3% σε 6,2%), ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να συνεχίζουν τη μελέτη ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα. Το ποσοστό όσων κοιμούνται γύρω στη 1 π.μ. ή και αργότερα, από 1,9% υπό κανονικές συνθήκες, αυξάνεται στο 8% υπό συνθήκες… διαγωνίσματος.

Ετσι, οι μαθητές δείχνουν να αγωνιούν για το Σαββατοκύριακο. Από το 1,9% των μαθητών που βρίσκεται στο κρεβάτι του γύρω στη 1 π.μ. ή και αργότερα τις καθημερινές, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 41,4% όταν η επόμενη ημέρα είναι αργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή