Σμιλεύοντας με αγάπη την Ακρόπολη

Σμιλεύοντας με αγάπη την Ακρόπολη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μάρμαρο είναι υλικό σκληρό, που προδίδει και την παραμικρή ατέλεια. Ομως, πάνω στο μάρμαρο της Ακρόπολης έχει αποτυπωθεί όλη η μεγαλοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων. Το γιγάντιο έργο της αναστήλωσης -και συντήρησης- των μνημείων της Ακρόπολης από 230 εξειδικευμένους Ελληνες επιστήμονες και τεχνίτες γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια.

Ξεκίνησε το 1975 με την ίδρυση από τον τότε πρωθυπουργό K. Καραμανλή της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Αλλά μόλις το 2000 δημιουργήθηκε η αυτόνομη Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και δόθηκε αντάξια του μεγαλόπνοου έργου χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως την περίοδο 1984-1999, οι χαμηλές χρηματοδοτήσεις είχαν υποχρεώσει σε αργή εξέλιξη τις εργασίες. Ούτε μια στιγμή, όμως, δεν κατέβηκε ο «πήχυς» της ποιότητας. Κάποιοι μιλούν για καθυστερήσεις. Αλλά η όποια κριτική μάλλον αγνοεί τις δυσκολίες και τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Μια τέτοια αναστήλωση απαιτεί ό,τι χαρακτηρίζει τα συνεργεία της Ακρόπολης: σεβασμό και αγάπη για την αρχαία ελληνική τέχνη, κίνητρο και έμπνευση από το πνεύμα των αρχαίων τεχνιτών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποσυναρμολογήθηκαν και αποκαταστάθηκαν 1.000 αρχιτεκτονικά μέλη συνολικού βάρους 2.315 τόνων. Ταυτίστηκαν και συγκολλήθηκαν 1.100 μεγάλα αρχαία θραύσματα και πολλαπλάσια μικρότερα. Κατασκευάστηκαν 690 συμπληρώματα αρχιτεκτονικών μελών από νέο μάρμαρο που συγκολλήθηκαν με αρχαία θραύσματα και 90 νέα μέλη από μάρμαρο. Κι όλα αυτά, όταν όχι απλώς κάθε αρχιτεκτονικό μέλος αλλά και το μικρότερο κομματάκι αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό έργο τέχνης. H ταύτιση ενός θραύσματος με ένα άλλο γίνεται ύστερα από επίπονη και πολύωρη αναζήτηση ανάμεσα σε χιλιάδες θραυσμάτων. Κάθε αποσυναρμολόγηση φέρνει μηχανικούς και τεχνίτες ενώπιον μιας πολυμήχανης, μεγαλοφυούς σκέψης που η σημερινή τεχνολογία και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση δεν δύναται να υπερκεράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή