Επεμβάσεις «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» ή Ιδιωτική Ιατρική;

Επεμβάσεις «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» ή Ιδιωτική Ιατρική;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι νόμισαν ότι το θέμα είχε τελειώσει, όταν αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα επανήλθε στο Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Οπως ήταν επόμενο, η συζήτηση ήταν έντονη και όχι χωρίς αντεγκλήσεις. Εγέρθηκε θέμα νομιμότητας της επαναφοράς, ενώ είχε ήδη ληφθεί απόφαση, που ξεπεράστηκε με το επιχείρημα ότι προσκομίσθηκαν «νέα» στοιχεία για την πείρα της χειρουργικής ομάδας. Κάποιοι εξέφρασαν ανησυχίες, ότι ο συγκεκριμένος ασθενής χρησιμοποιείται σαν «Κερκόπορτα» προκειμένου να λάβει η εν λόγω ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα το «χρίσμα» του μεταμοσχευτικού κέντρου. Αλλοι είδαν στον όλο διακανονισμό την ανισότητα που διέπει την ιατρική φροντίδα στη χώρα μας και πρόβαλαν το ερώτημα αν θα μπορούσε ο τυχαίος ασθενής του IKA να φέρει τη συγκεκριμένη καρδιοχειρουργική διασημότητα για να τον χειρουργήσει σε ιδιωτικό ίδρυμα της επιλογής του. Μερικοί επικεντρώθηκαν στην ύπαρξη (ή ανυπαρξία) υποδομής στη συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα και ζήτησαν από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που ήταν και πρόεδρος της «Επιτροπής Δεοντολογίας» του «Ιασώ General», να διαβεβαιώσει το Συμβούλιο ότι αυτή υπάρχει. Ας μην ξεχνάμε, ότι με εισήγηση και προσωπική διαβεβαίωση του ίδιου προέδρου δόθηκε, προ έτους, η άδεια εμφυτεύσεως Συσκευών Υποστήριξης Αριστερής Κοιλίας («Τεχνητής Καρδιάς») στο ίδιο ιδιωτικό θεραπευτήριο που δεν ήταν μεταμοσχευτικό κέντρο, όπως απαιτούσε η μέχρι τότε ισχύουσα απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Αδεια ενός έτους

Η νέα άδεια του υπουργείου Υγείας (Υ4ε/οικ/ 32955, της 23.12.2004) ενέκρινε την «εφαρμογή Συσκευής Υποστήριξης Αριστερής Κοιλίας (ΣΥΑΚ) για ένα (1) έτος από την κλινική «Ιασώ General» σε ασθενείς που είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς». Γεννάται και πάλι το ερώτημα: Ποιο μεταμοσχευτικό κέντρο τους κρίνει κατάλληλους υποψηφίους; Και αφού πληρούν τις προϋποθέσεις, γιατί δεν παραπέμπονται στο εγκεκριμένο από την πολιτεία κέντρο, ώστε να γίνει η μεταμόσχευση; O λόγος, κατά τον υπεύθυνο του προγράμματος του «Ιασώ», είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι «ακατάλληλοι»(!) για μεταμόσχευση και ότι σκοπός της εμφυτεύσεως είναι η «σημαντική λειτουργική ανάρρωση του πάσχοντος μυοκαρδίου», όπως αναφέρεται στα πιστοποιητικά που εκδίδονται για τα ταμεία των ασθενών, ώστε να εγκριθεί η καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη των 120.000 ευρώ «το κομμάτι». Το σκεπτικό αυτό έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το πνεύμα (και το γράμμα) της υπουργικής άδειας, αλλά και με τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα περί «αναρρώσεως του μυοκαρδίου». Και αν δεν δουλέψει η «ανάρρωση»; Ποιο μεταμοσχευτικό κέντρο θα υποχρεωθεί να αναλάβει τον έως τώρα «ακατάλληλο» (κατά το «Ιασώ General») για μεταμόσχευση υποψήφιο; O ατυχής φέρει μηχάνημα με «ημερομηνία λήξεως» τα 2 έτη, δεν έχει βελτιωθεί κλινικά και χρειάζεται μεταμόσχευση που η ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα, της εμφύτευσης, δεν μπορεί να του προσφέρει. Τουλάχιστον δεν μπορούσε έως τώρα, πριν από τον νόμο 3370! Ή μήπως μπορεί πλέον;

Οπως ήταν αναμενόμενο, τελικά επικράτησε και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων το «δέος» που αισθάνονται οι Ελληνες όταν έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική εξουσία, έστω και αν αυτή σφάλλει. Είναι κρίμα, γιατί έτσι έχασε ο Οργανισμός την ευκαιρία διαπαιδαγώγησης της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων και των πατέρων του έθνους, ότι οι μεταμοσχεύσεις γίνονται σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ότι απαιτούν μακρά εκπαίδευση, εξειδίκευση και εργασία ομάδας και ότι μεταμόσχευση δεν είναι η απλή «συρραφή» του οργάνου, οσονδήποτε διάσημα και αν είναι τα χέρια που την αναλαμβάνουν.

Ημίμετρα

Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία του Αλεξανδρινού. Ομως, η μεταμοσχευτική κοινότητα χρειάζεται σαφείς κατευθύνσεις: Μεταμοσχεύσεις «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» ή συμβιβασμός με την ιδιωτική ιατρική; Μόνη η πολιτεία μπορεί -και πρέπει- να τη βγάλει από το αδιέξοδο. «Φύλλα συκής», όπως ο πρόσφατος νόμος περί μεταμοσχεύσεων και η περυσινή απόφαση για τις ΣΥΑΚ, αποτελούν ημίμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή