Μικρές εκπτώσεις, πανάκριβο Ιντερνετ

Μικρές εκπτώσεις, πανάκριβο Ιντερνετ

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μειώσεις στα τιμολόγια του «γρήγορου Ιντερνετ» και πακέτα προσφορών, περιορισμένης όμως εμβέλειας, υποδέχονται ο OTE και οι υπόλοιπες εταιρείες παροχής Ιντερνετ, το φθινόπωρο και τη νέα καταναλωτική περίοδο. Πρόκειται για ημίμετρα, καθώς το ADSL εξακολουθεί να είναι πανάκριβο στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις ευρυζωνικές συνδέσεις με το Διαδίκτυο πολυτέλεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Σε μια εποχή που η υπόλοιπη Ευρώπη τρέχει στις λεωφόρους του Διαδικτύου με υψηλές ταχύτητες, η Ελλάδα ακολουθεί με τον ψηφιακό… αραμπά. Κι αυτό παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση της Κοινωνίας της Πληροφορικής.

Ο OTE πάντως από μεθαύριο, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι «θα μειώσει τα τιμολόγια για τις συνδέσεις DSL από 20%-49%». Ετσι όσοι θέλουν να αποκτήσουν συνδέσεις ADSL θα μπορούν να βρουν πιο φτηνά «πακέτα». Ηδη στις ηλεκτρονικές σελίδες των εταιρειών διαφημίζονται ιδιαίτερες προσφορές. H Otenet πουλάει 109 ευρώ το OnDSL Kit 384, που περιλαμβάνει -σύμφωνα με την εταιρεία- τον απαραίτητο εξοπλισμό σύνδεσης και συνδρομές για δύο μήνες. Μετά το τέλος των δύο μηνών, το μηνιαίο κόστος βέβαια για την ίδια ταχύτητα εκτινάσσεται στο 46,8 ευρώ τον μήνα, ενώ για ταχύτητα 1024 Kbps στα 149,15 ευρώ. H Forthnet πουλάει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το ADSL in a box Plus, όπου με 199 ευρώ αποκτάς σύνδεση ADSL (384 Kbps) τεσσάρων μηνών συν το τέλος ενεργοποίησης γραμμής (34,99 ευρώ) και τον εξοπλισμό (ρούτερ). H HOL πουλάει με 47 ευρώ τον μήνα σύνδεση στα 384 Kbps και όλα τα παρελκόμενα, ενώ υπάρχουν και δώρα. Ανάλογες προσφορές έχει και η Tellas. Ολες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ.

Πολλαπλάσιο του εξωτερικού

Παρά όμως αυτές τις μειώσεις το κόστος απόκτησης μιας γραμμής DSL είναι πολλαπλάσιο του εξωτερικού. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ομάδα περίπου 2.000 πολιτών, η οποία και απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον OTE και στο υπουργείο Μεταφορών, στην Ελλάδα η χρήση του «γρήγορου Ιντερνετ» κοστίζει πολλαπλάσια σε σχέση με μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ πιο ακριβή, όχι μόνο σε σχέση με ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες, αλλά και με κράτη με την ίδια ή και μικρότερη διάδοση του Ιντερνετ και των σύγχρονων τεχνολογιών. Ετσι, οι τιμές (σε ευρώ ανά Mbps), συμπεριλαμβανομένου του παγίου ή και του ΦΠΑ, είναι: Γαλλία 1,5, Ιαπωνία 2,98, Ιταλία 4,99, Σουηδία 5,3, Αγγλία 5,51, Βέλγιο 11,97, Ολλανδία 16,48, Πολωνία 16,67, Γερμανία 19,95, Τσεχία 41,05, Κροατία 60,75, Τουρκία 86,05. Στην Ελλάδα το κόστος έφτανε τα 149,15 ευρώ! H σύγκριση έγινε με τιμές Μαΐου 2005, αλλά η αναλογία δεν έχει αλλάξει! Εν ολίγοις, πληρώνουμε πανάκριβα το ADSL, λες και οι τελικές γραμμές σύνδεσης δεν είναι από χαλκό, αλλά από χρυσάφι…

Το μονοπώλιο του ΟΤΕ

Πού οφείλεται όμως αυτή η κατάσταση; Αφενός στο γεγονός ότι ο OTE εξακολουθεί να διατηρεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να βγάλει επιπλέον κέρδη, να βάλει τους πρώτους καταναλωτές να προπληρώσουν(!) τις επενδύσεις του και να ελέγξει τη ροή της τεχνολογίας (π.χ. παλαιότερα καθυστερούσε το ADSL για να σπρώξει το στοκ του ISDN). Σήμερα, σχεδόν όλες οι εταιρείες παροχής (εκτός της Vivodi, που αναπτύσσει και δικό της δίκτυο) χρησιμοποιούν το δίκτυο του OTE, αποφεύγοντας να κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι η διαδρομή από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας του κάθε χρήστη μέχρι τα κέντρα του OTE να πληρώνεται και από τον χρήστη, αλλά και από την εταιρεία παροχής ISP. Να πληρώνεται δηλαδή διπλά! Στην πραγματικότητα τριπλά, καθώς η σύνδεση αυτή βασίζεται σε ένα τηλεφωνικό δίκτυο, για το οποίο επίσης ο OTE εισπράττει πάγιο! Στην Ελλάδα οι συνδέσεις DSL μόλις και μετά βίας έφτασαν τις 100.000, λιγότερο από το 0,7% του πληθυσμού, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 12%, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνολικό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που συνδέονται με το Ιντερνετ, είναι μόλις 18% (14% το 2003), έναντι 39% στους 15. Βασική αιτία αναδεικνύεται η έλλειψη γνώσεων και εκπαίδευσης (41%), αλλά και το κόστος της σύνδεσης(21%). Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ (www.eexi.gr), τονίζει ότι «πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι με τα πολλαπλά πάγια και τα διαφορετικά επίπεδα τιμολογίων και να υπάρχει για τη σύνδεση με το Ιντερνετ ένα κόστος, που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες».

Ιντερνετ όμως δεν είναι μόνο το DSL και τα άλλα ευρυζωνικά δίκτυα. Υπάρχουν και οι συνδέσεις PSTN και ISDN, τις οποίες χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. «Εδώ δεν έχει γίνει καμία μείωση τιμολογίων, ούτε αναβάθμιση υπηρεσιών», τονίζει ο κ. Βασιλάκος. «Αλλά οι χρήστες εκεί θεωρούνται δεδομένοι». Τώρα όλοι στοχεύουν στην είσοδο στο ευρυζωνικό, όπου οι υπεραξίες είναι τεράστιες.

Στον αέρα οι φοιτητές

Στον αέρα έχει μείνει και η τελική ρύθμιση για το «φοιτητικό Ιντερνετ», καθώς τελειώνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Πώς θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για «γρήγορο Ιντερνετ» σε όλους τους φοιτητές; Αφού η Otenet και άλλες εταιρείες προσπάθησαν να επιβάλουν ογκοχρέωση και χρονοχρέωση (για να αποσύρουν τέτοιες σκέψεις ύστερα από τις διαμαρτυρίες) φτάσαμε στους έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των εταιρειών για το ποιος θα πάρει την ευθύνη της παροχής του: η Otenet αποκλειστικά (όπως επεδίωξε αρχικά) ή όλες μαζί οι εταιρείες; «Και γιατί να μην το αναλάβει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, που είναι εταιρεία του Δημοσίου, συνδεδεμένη ουσιαστικά με τα πανεπιστήμια, όπως είχε αρχικά ακουστεί;», προτείνει ο κ. Βασιλάκος. Καθώς οι φοιτητές θα διευρύνουν σημαντικά τους χρήστες των ευρυζωνικών δικτύων είναι πολύ κρίσιμο το πώς θα υλοποιηθεί η πρωθυπουργική εξαγγελία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή