Πρόσκληση για μια «Λευκή Νύχτα»

Πρόσκληση για μια «Λευκή Νύχτα»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ευρώπη γιορτάζει φέτος το έτος του Ευρωπαίου Ερευνητή και αφιερώνει τη «Λευκή νύχτα» της Παρασκευής στους σύγχρονους Μάρκο Πόλο των επιστημών. Ινστιτούτα απ’ όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται να υποδεχτούν ερασιτέχνες αστρονόμους και ανήσυχους λάτρεις του ουρανού για μια μοναδική ξενάγηση στα μυστικά του σύμπαντος. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τα ευρωπαϊκά Αστεροσκοπεία θα συνδεθούν μεταξύ τους, δημιουργώντας το μεγαλύτερο «δίκτυο» τηλεσκοπίων στον κόσμο!

«Στην πρωτεύουσα οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Θα συνδεθούμε με το επίκεντρο των εορτασμών, στο Λουξεμβούργο», λέει στην «K» η κ. Πηνελόπη Σπηλιώτη, προϊσταμένη του τμήματος εκδόσεων, συνεδρίων και εκθέσεων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, η οποία έχει και τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης. H εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον χώρο του παλαιού Αστεροσκοπείου στον λόφο «Νυμφών» όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης σε υποδομές προτιμήθηκε η Πεντέλη, έστω κι αν τελικά ο αριθμός των τυχερών, που θα κοιτάξουν μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου, δεν θα υπερβεί τους 150.

Στη Θεσσαλονίκη, η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών. Θα υπάρχουν 10 τηλεσκόπια για παρατήρηση του ουράνιου θόλου, νέοι Ελληνες ερευνητές θα ενημερώνουν το κοινό για τις δραστηριότητές τους, ενώ θα προβληθεί η νέα ταινία του Πλανηταρίου με τίτλο «Θέα τους Πλανήτες». Οπως ανέφερε στην «K» ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Λεωνίδας Γυμνόπουλος, με αυτές τις πρωτοποριακές δράσεις, οι νέοι καλούνται να γνωρίσουν τον μαγευτικό χώρο της επιστημονικής έρευνας.

Για όσους, πάντως, δεν καταφέρουν την Παρασκευή να κοιτάξουν μακριά στο σύμπαν, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει δύο φορές τον μήνα βραδιές παρατήρησης, στις οποίες συμμετέχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 100 άτομα.

«Ο αριθμός όσων έχουν χόμπι να παρατηρούν τα άστρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μία δεκαετία πριν ιδρύθηκε το πρώτο σωματείο ερασιτεχνών αστρονόμων. Σε συνέδριο στο Ευγενίδειο Ιδρυμα συμμετείχαν 400 σύνεδροι», σχολιάζει ο κ. Νίκος Ματσόπουλος, αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Σωματεία αστρονόμων υπάρχουν σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Ρόδο και αλλού.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι, μάλιστα, συμβάλλουν σημαντικά στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό ομάδας ερασιτεχνών αστρονόμων που πρόσφατα ανακάλυψε μεταβλητά αστέρια, υπερκενοφανείς αστέρες ακόμα και εκλείψεις πλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα! «H εξερεύνηση του ουρανού ωθεί τον άνθρωπο να αυτοπροσδιοριστεί μέσα στο σύμπαν προχωρώντας σε μια φιλοσοφική επανεκτίμηση του ρόλου του μέσα σε αυτό», καταλήγει ο κ. Ματσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή