«Είχαν προβλήματα με την καρδιά»

«Είχαν προβλήματα με την καρδιά»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βεβαρημένα ιατρικά δεδομένα» φαίνεται ότι είχαν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Μπόινγκ της «Helios» που στις 14 Αυγούστου οδήγησε στον θάνατο 121 άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που αφορούν στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, και οι δύο παρουσίαζαν στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ πριν από τη μοιραία πρόσκρουση εμφάνισαν πνευμονικό οίδημα. Ειδικότερα, τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων για τους δύο πιλότους είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

– Μάρτιν Χανς Γιούργκεν, 58 ετών, κυβερνήτης:

– Αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις στεφανιαίων αρτηριών που προκαλούν στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο στένωση του αυλού μέχρι 45%.

– Αιμορραγικές διηθήσεις ορογόνου χιτώνα ανιούσης αορτής γενόμενες εν ζωή.

– Πνευμονικό οίδημα.

– Πάμπος Χαραλάμπους, 50 ετών, συγκυβερνήτης:

– Βαρύτατες αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις στεφανιαίων αρτηριών που προκαλούν επί του προσθίου κατιόντα και του περισπώμενου κλάδου στένωση του αυλού κατά 90%.

– Αιμορραγικές διηθήσεις επικαρδίου αριστεράς κοιλίας και μυών πλαγίου κοιλιακού τοιχώματος γενόμενες εν ζωή.

– Πνευμονικό οίδημα, παθητική υπεραιμία πνεύμονος.

– Μικρού βαθμού λίπωση ήπατος.

– Ηπιες αλλοιώσεις διάμεσης νεφρίτιδος.

Οπως διευκρινίζουν στην «K» ειδικοί καρδιολόγοι, το γεγονός ότι και οι δύο πιλότοι εμφάνισαν πνευμονικό οίδημα υποδηλώνει την ύπαρξη ενός εξωτερικού παράγοντα που, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι η αποσυμπίεση στην καμπίνα του αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, η αποσυμπίεση φαίνεται ότι προκάλεσε (και) στους κυβερνήτες υποξαιμία, που με τη σειρά της οδήγησε στο πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, δεν ήταν αυτή η αιτία θανάτου των δύο ανδρών.

Πολλά ερωτήματα ωστόσο προκαλούν οι πολύ βαριές αλλοιώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες του συγκυβερνήτη. «Τα ευρήματα του συγκυβερνήτη «δείχνουν» βαριά στεφανιαία νόσο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «K» ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας κ. Νίκος Εξαδάκτυλος. «Δεν αποκλείεται μάλιστα να έπαθε έμφραγμα, χωρίς όμως να είναι αυτή η αιτία θανάτου του. Με εντυπωσιάζουν τα ευρήματα δεδομένου ότι οι πιλότοι, ως άτομα αυξημένου κινδύνου, ελέγχονται τακτικά και είναι απίθανο να μην εντοπιστεί τόσο μεγάλο πρόβλημα».

Πράγματι, μετά την ηλικία των 40, οι πιλότοι περνούν από ιατρικές εξετάσεις κάθε έξι μήνες. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, «ενδείξεις» για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα καρδιάς θα φαίνονταν ακόμα και σε ένα απλό καρδιογράφημα. Ωστόσο, όπως τονίζει στην «K» η σύζυγος του άτυχου συγκυβερνήτη, Σοφία Χαραλάμπους, ο άτυχος σύζυγός της είχε περάσει από το τακτικό ιατρικό «τσεκάπ» στις 28 Απριλίου, χωρίς να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται στους πιλότους να «πετάνε» σε περίπτωση που διαπιστωθεί στεφανιαία νόσος με στένωση άνω του 50%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις και τον γενικό ιατροδικαστικό έλεγχο, οι επιβάτες και το πλήρωμα του μοιραίου Μπόινγκ δεν είχαν εισπνεύσει κανένα τοξικό αέριο και ο θάνατός τους προήλθε από την πρόσκρουση.

Χθες, ο κ. Κουτσάφτης ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα για τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στον «φάκελο» της εισαγγελικής διερεύνησης για τα αίτια της τραγωδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή