«Οι εκρήξεις μέσα στο… κεφάλι μας»

«Οι εκρήξεις μέσα στο… κεφάλι μας»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους δύο ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία υποφέρουν «σιωπηλά» από την πάθηση για τουλάχιστον τρία χρόνια έως ότου αποφασίσουν να απευθυνθούν στον γιατρό τους, εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης ότι πρόκειται για έναν απλό πονοκέφαλο. H ημικρανία πλήττει περισσότερους από έναν στους δέκα ενήλικες και υπολογίζεται ότι από την πάθηση υποφέρουν περίπου 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες καθώς η πάθηση είναι τρεις φορές συχνότερη σε αυτές από ό,τι στους άνδρες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 1.500 άτομα που πάσχουν από ημικρανία και η οποία παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νευρολογικών Ενώσεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα, το 42% των πασχόντων περιμένουν τρία ή και περισσότερα χρόνια έως ότου συμβουλευτούν τον γιατρό για την ημικρανία, ενώ μόλις το 15% όσων υποφέρουν από την πάθηση επισκέπτονται τον γιατρό τους πρώτους έξι μήνες από την πρώτη κρίση ημικρανίας. Σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η ημικρανία έχει επηρεάσει την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται στην εργασία και τις καθημερινές τους δραστηριότητες και είναι ενδεικτικό ότι όσοι πάσχουν από ημικρανία απουσιάζουν κατά μέσο όρο έως και δέκα ημέρες τον χρόνο από την εργασία τους λόγω κρίσεων ημικρανίας. Το 83% των ασθενών θεωρούν ότι η πάθηση επηρεάζει τη σχέση τους με την οικογένειά τους και τους φίλους τους, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η ημικρανία επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική τους ζωή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (92%) πιστεύουν ότι μόνο τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία μπορούν να κατανοήσουν πλήρως πόσο σοβαρή είναι η πάθησή τους και όπως είπε περιγράφοντας μία κρίση ημικρανίας μια ασθενής, -γιατρός ή ίδια- «μία κρίση ημικρανίας είναι σαν να γίνονται συνεχείς πυρηνικές εκρήξεις μέσα στο κεφάλι». Οι παράγοντες που «πυροδοτούν» μία κρίση ημικρανίας και η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 3 ημέρες αφορούν κυρίως σε συναισθηματικό ή και σωματικό στρες, απουσία ύπνου ή υπερβολικές ώρες ύπνου, απώλεια κάποιου γεύματος, αφυδάτωση, κατανάλωση αλκοόλ, έντονα φώτα και οσμές, δυνατός θόρυβος και αλλαγές του κλίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιμετώπιση της πάθησης αφορά την αποφυγή αυτών των παραγόντων κινδύνου, καθώς και τη λήψη φαρμάκων που είτε προλαμβάνουν την ημικρανία είτε μειώνουν την ένταση και τη διάρκειά μιας κρίσης.

Οπως τόνισε ο διευθυντής του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης της Κεφαλαλγίας της Ζυρίχης (Headache Center Zurich Hirslanden) και υπεύθυνος της έρευνας κ. Reto M. Agosti, «υπάρχουν θεραπείες για την ημικρανία οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς ταχεία και αποτελεσματική ανακούφιση επιτρέποντάς τους να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Οι πάσχοντες πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν παρουσιάσουν σοβαρές κεφαλαλγίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα συνήθη παυσίπονα δεν τους προσφέρουν ανακούφιση θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως ένα γιατρό, ώστε να γίνει ορθή διάγνωση της πάθησης και να τους χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή