Ρίχτερ και πάλι στην Κεφαλονιά

Ρίχτερ και πάλι στην Κεφαλονιά

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τρίτη σεισμική δόνηση σε διάστημα μιας εβδομάδας σημειώθηκε χθες στην Κεφαλονιά, χωρίς ωστόσο να αναστατώσει τους συνηθισμένους στις επισκέψεις του Εγκέλαδου κατοίκους του νησιού. H δόνηση, μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στη 1.17 π.μ. χθες και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 20 χλμ. νότια του Ληξουρίου, περίπου 300 χλμ. δυτικά της Αθήνας.

Στην ίδια ακριβώς περιοχή έγιναν άλλες δύο δονήσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας: η πρώτη είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ, στις 13 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη 4,8 Ρίχτερ, στις 16 Σεπτεμβρίου. «Το φαινόμενο πάντως δεν είναι ανησυχητικό, καθώς η περιοχή δίνει συχνά μεγάλους σεισμούς και χαρακτηρίζεται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα», λέει στην «K» η σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κ. Γεωργία Πανοπούλου. «Δεν είναι διόλου απίθανο μάλιστα να ακολουθήσουν και άλλες δονήσεις, περίπου στα ίδια μεγέθη. Χρειάζεται όμως να περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας στην περιοχή».

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί, ιδίως λόγω της ώρας που σημειώθηκε, ωστόσο δεν προκάλεσε ζημιές, αλλά ούτε ανησυχία στους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Κεφαλονιάς σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1983. Είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, καθώς το επίκεντρό του βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή