Αισιόδοξα μηνύματα για πάσχοντες από σκλήρυνση

Αισιόδοξα μηνύματα για πάσχοντες από σκλήρυνση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τα αισιόδοξα μηνύματα από 130 διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται σήμερα για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), μια ασθένεια από την οποία πάσχουν 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο (περίπου 10.000 στην Ελλάδα) αναμένεται να ανακοινωθούν στο 21ο Διεθνές Συνέδριο για τη νόσο που θα πραγματοποιηθεί 28 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Η χορήγηση στατινών που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης, τα νέα θεραπευτικά σχήματα με μονοκλωνικά αντισώματα ενδοφλέβια, η αποτελεσματικότητα της ιντερφερόνης μετά την εμπειρία των 12 ετών από την πρώτη χρησιμοποίησή της, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έρευνας που γίνονται στην Θεσσαλονίκη σε πειραματόζωα (ποντίκια) για τη μεταμόσχευση κυττάρων αλλά και άλλες ουσίες που δοκιμάζονται στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο έρευνας θα βρεθούν στο επίκεντρο του μεγαλύτερου συνεδρίου για τη ΣΚΠ στον κόσμο. Το συνέδριο διοργανώνουν κάθε τρία χρόνια από κοινού η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική Εταιρεία και φέτος θα συμμετέχουν 3.500 γιατροί απ’ όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση αλλά και ιδιαίτερη τιμή για την ελληνική νευρολογία.

«Τα νέα είναι σημαντικά τόσο για την καλύτερη διάγνωση της νόσου με τις νέες δυνατότητες της μαγνητικής τομογραφίας και τη χρησιμοποίηση βιολογικών δεκτών όσο και για τη θεραπεία», ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου κ. Ιωάννης Μυλωνάς.

Ειδικά για την έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Πειραματικής Νευρολογίας που διευθύνει, ο ίδιος, ανέφερε ότι τα πειράματα στα ποντίκια εστιάζονται στη μεταμόσχευση κυττάρων, ύστερα από επεξεργασία, τόσο από έμβρυα ποντικών όσο και από ενήλικα (αυτομεταμόσχευση).

«Τα αποτελέσματα είναι θετικά, αλλά αυτό που είναι θετικό σήμερα σε πειραματόζωα για να περάσει στην κλινική πράξη και να χρησιμοποιηθεί σε άτομα πρέπει να περάσουν το λιγότερο 4-5 χρόνια», διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή το συνέδριο, ο καθηγητής έσπευσε να διαλύσει τον μύθο που θέλει τη ΣΚΠ συνδεδεμένη με την αναπηρική καρέκλα.

«Μόνο το 5% των ασθενών καταλήγει σε αναπηρικό καροτσάκι μέσα σε μία δεκαετία από την έναρξη της νόσου. Το μεγαλύτερο ποσοστό (75%) θα έχει από μερικές έως μεγαλύτερες δυσκολίες στην καθημερινή του ζωή, ενώ 15-20% των ασθενών εμφανίζει την καλοήθη μορφή της νόσου με επεισόδια εξάρσεων που υποχωρούν χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα», τόνισε.

Πάντως η νευρολογία δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της κανένα προγνωστικό δείκτη που να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου και η καλοήθης μορφή μπορεί να διαγνωστεί μετά 10 χρόνια από την έναρξη της νόσου.

Η ΣΚΠ πλήττει πιο συχνά άτομα ηλικίας 20-30 ετών, περισσότερο τις γυναίκες (δύο φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες), με μεγαλύτερη συχνότητα της λευκής φυλής, λιγότερο της μαύρης, πολύ λιγότερο της κίτρινης. H συχνότητα εμφάνισης σε χώρες γύρω από τον Ισημερινό είναι σπάνια, μέτρια στη Νότια Ευρώπη, αλλά αυξάνει προοδευτικά στις βόρειες. Αποτελεί μία φλεγμονώδη πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, δεν είναι κληρονομική. Παραμένει άγνωστης αιτιολογίας αλλά σήμερα οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλαπλοί ιοί ίσως επιδρούν σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις σήμερα εστιάζονται στο να μειώνουν τις υποτροπές της νόσου και τις συνέπειές της στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι μελέτες στις ιντερφερόνες στα άτομα που δεν έχουν εμφανίσει κάποια αναπηρία, έδειξαν ότι αυτές μειώνουν τις υποτροπές κατά 33%. Υπάρχουν όμως ασθενείς στους οποίους μειώνονται οι υποτροπές κατά 80-90% ή 50%, αλλά σε άλλους δεν μειώνονται ούτε 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή