Αναβρασμός στις θεολογικές σχολές…

Αναβρασμός στις θεολογικές σχολές…

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και τον πρωθυπουργό εμφανίζονται οι καθηγητές και οι φοιτητές των Θεολογικών Σχολών, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι φοιτητές διαφωνούν με την εξομοίωση των πτυχίων τους με αυτά των Ακαδημιών, ενώ οι καθηγητές εκτιμούν ότι με τις νέες ρυθμίσεις υποβαθμίζεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οπως όλα δείχνουν οι Θεολογικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τις θέσεις του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε χθες η Εκκλησία της Ελλάδος, κύκλοι της οποίας καθιστούσαν σαφή την ικανοποίησή της για το νομοσχέδιο. Σε μια δε προσπάθεια της διοίκησης της Εκκλησίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι οι νέες εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα λειτουργούν στα πρότυπα των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μόνο κληρικούς

«Εάν η κ. υπουργός ήθελε να κάνει παραγωγικές σχολές, όπως είναι του Στρατού, όφειλε να υποδείξει στους εμπνευστές του νομοσχεδίου να φροντίσουν ώστε οι σχολές να παράγουν κληρικούς και μόνο», επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΘΠ καθηγητής Χρήστος Οικονόμου. «Από τη στιγμή που οι σχολές αυτές θα μπορούν να λειτουργήσουν διάφορα προγράμματα σπουδών και να αναπτύξουν ερευνητικές δραστηριότητες ισόκυρα και ισότιμα με τα Πανεπιστήμια θίγουν το κύρος των Θεολογικών Σχολών», είπε ο κ. Οικονόμου ενώ εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκπρόσωποι όλων των φοιτητικών παρατάξεων. Αντίθετος με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τάχθηκε και ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής της Αθήνας π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενη χειραγώγηση της Θεολογικής εκπαίδευσης από τις νέες Ακαδημίες. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι Γενικές Συνελεύσεις των δύο Θεολογικών Σχολών, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή και τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και τις προτάσεις τους. «Αν θέλουν μορφωμένους κληρικούς να κάνουν αποκλειστικά Ιερατικές Σχολές και όχι νέα πανεπιστήμια», σημειώνουν οι καθηγητές. «Το υπουργείο Παιδείας καλό θα ήταν να αφήσει τις μητροπολιτικές συστατικές επιστολές και να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα των Θεολογικών Σχολών», υπογραμμίζουν από την πλευρά τους οι φοιτητές των σχολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή