Απάντηση του υπουργείου με πολλές αντιφάσεις

Απάντηση του υπουργείου με πολλές αντιφάσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών σε Ανώτατες Ακαδημίες είναι απαραίτητο βήμα, και ότι δεν δημιουργούνται νέα πανεπιστήμια. Χθες, το υπουργείο απαντώντας στην έντονη αλλά με σαφή επιχειρηματολογία κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο, αρκέστηκε στο να επαναλάβει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Κατ’ ουσίαν, όμως, αναδεικνύονται οι αντιφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με την αναβάθμιση των εκκλησιαστικών σχολών σε AEI. Ετσι, από τη μια λέει ότι «δεν δημιουργούνται πανεπιστήμια, αλλά Παραγωγικές Σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ίδιου χαρακτήρα με τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων». Από την άλλη, αναφέρει ότι το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο των Ακαδημιών εποπτεύεται πλήρως από το υπουργείο Παιδείας. Αλλωστε, οι φοιτητές των Ακαδημιών θα εισάγονται με το καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι οι φοιτητές μετά την αποφοίτησή τους θα ασχοληθούν μόνο σε υπηρεσίες της Εκκλησίας και δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση ή οπουδήποτε αλλού.

Για το θέμα της συστατικής επιστολής από Μητροπολίτη που πρέπει να έχει εξασφαλίσει κάθε υποψήφιος το υπουργείο αναφέρει ότι «προβλέπεται και σήμερα για τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές. Συνεπώς στο σκέλος αυτό δεν αλλάζει τίποτα». Είναι όμως τουλάχιστον οξύμωρο στον «φάκελο» υποψηφίου ο οποίος διαγωνίζεται σε πανελλαδικές εξετάσεις να περιλαμβάνονται και… δεσποτικές συστάσεις.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που το υπουργείο δικαιολογεί τη χρηματοδότηση των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, συνδέοντάς την με τη χρηματοδότηση των AEI/TEI, όπου εκεί είναι μόνιμο το πρόβλημα της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο αναφέρει ότι «το συνολικό κόστος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

Για τις αντιδράσεις

Οταν, μετά χρόνια και εφόσον αναπτυχθούν όλα τα Προγράμματα Σπουδών, λειτουργήσουν όλα τα έτη εκπαίδευσης, και καλυφθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού το κόστος δεν θα υπερβεί τα 3,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα χρηματοδότησης». υποστηρίζει το υπουργείο προσθέτοντας: «Προχθές άλλωστε, εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση 35 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».

Για τις αντιδράσεις των φοιτητών των Θεολογικών Σχολών το υπουργείο λέει ότι «οι απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων διατηρούν το δικαίωμά τους να καταλαμβάνουν θέσεις στην Εκκλησία.

Αυτοί, δε, θα αποτελέσουν κατά κύριο λόγο το Επιστημονικό Προσωπικό των Ακαδημιών. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των θεολόγων στην εκπαίδευση κατοχυρώνονται ακόμη περισσότερο, αφού οι απόφοιτοι των Ακαδημιών αποκλείονται από την κατάληψη οποιασδήποτε θέσης εκτός της Εκκλησίας.

Στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια εισάγονται κανόνες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και συστηματοποιείται η Διά Βίου Μάθηση του Κλήρου»

Καταλήγοντας το υπουργείο Παιδείας επιτίθεται -σαφώς άκομψα και άστοχα- σε όσους άσκησαν κριτική τονίζοντας ότι «είναι απορίας άξιον γιατί ορισμένοι δεν θέλουν να αναβαθμιστεί ποιοτικά η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση έναντι του σημερινού αναχρονιστικού και υποβαθμισμένου εκπαιδευτικά και με στοιχεία περιθωριοποίησης υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου».

Μήπως κάποιοι στο υπουργείο δεν διάβασαν με προσοχή σε ποιους άξονες ασκήθηκε αυτή η κριτική και με μόνο γνώμονα το αληθινό ενδιαφέρον για τα της Παιδείας πράγματα εκδηλώθηκε; Μήπως κάποιοι βλέπουν μόνο το δένδρο που τους βολεύει χάνοντας το δάσος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή