O νόμος για τα εκκλησιαστικά έχει τη δική του ιστορία

O νόμος για τα εκκλησιαστικά έχει τη δική του ιστορία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξηγήσεις για το ν/σ που ανωτατοποιεί τις τέσσερις εκκλησιαστικές σχολές δεν υποχρεώθηκε χθες μόνον η κυβέρνηση, αλλά και ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, καθώς ανάλογο νόμο είναι γνωστό ότι προωθούσε και ο ίδιος. Γεγονός που προκαλεί βέβαια ερωτήματα για την άκρως επικριτική στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της κ. Μαρ. Γιαννάκου. Πόσω μάλλον όταν από τα λεγόμενα του κ. Ευθυμίου προκύπτει ότι η δική του νομοθετική πρόταση ικανοποιούσε ακόμη περισσότερα αιτήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σημειωτέον δεν την έκανε αποδεκτή, γεγονός που ο πρώην υπουργός επικαλείται παραδόξως για να… ασκήσει κριτική στη διάδοχό του.

Ο κ. Ευθυμίου στη χθεσινή του δήλωση καίτοι υπογραμμίζει ότι επί της θητείας του οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης δεν προχώρησαν, παραδέχεται ότι υπήρξε πόρισμα του διαλόγου το οποίο είχε μόνο δύο βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο. Προέβλεπε ότι «υπερ-πρύτανης» των αναβαθμισμένων σχολών θα ήταν ο αρχιεπίσκοπος, ενώ καταργούσε τα εκκλησιαστικά γυμνάσια.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη σε όλες της τις βαθμίδες. Γι’ αυτό και ορθά ο Γεράσιμος Αρσένης απεδέχθη το αίτημα της Εκκλησίας, στο πλαίσιο της γενικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, να υπάρξει διάλογος για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Ο διάλογος αυτός κατέληξε σε ένα σχέδιο νόμου που περιελάμβανε και την αναβάθμιση σε Ανώτατες των ήδη λειτουργουσών τεσσάρων Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών τριετούς φοίτησης. H Εκκλησία της Ελλάδος επανέφερε το θέμα το 2000 και συνεστήθη το 2002 νέα Επιτροπή Εργασίας υπό τον γ.γ Θρησκευμάτων καθηγητή κ. Ιωάννη Κονιδάρη, η οποία και κατέληξε σε ένα αρχικό κοινό πόρισμα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με απόφασή της διαφώνησε γραπτώς με το πόρισμα σε πολλά και καίρια σημεία και ζήτησε επαναλειτουργία της Επιτροπής, αίτημα που δεν έγινε δεκτό, καθώς ο δεύτερος κύκλος διαλόγου, όπως τόνισε το υπουργείο, θα περιελάμβανε και τις Θεολογικές Σχολές». Και ο πρώην υπουργός κατέληξε: «H Νέα Δημοκρατία έκανε τις δικές της επιλογές έπειτα από διάλογο, όπως ισχυρίζεται, και με τις Θεολογικές Σχολές και το δικό της σχέδιο νόμου κρίνεται σήμερα».

Ο Αρσένης

Τo αίτημα για ίδρυση εκκλησιαστικών πανεπιστημίων ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος το είχε θέσει και στον τότε υπουργό Παιδείας κ. Γεράσιμο Αρσένη. O κ. Αρσένης προχώρησε στη συγκρότηση μεικτής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, του υπουργείου και πανεπιστημιακών από Θεολογικές Σχολές. H επιτροπή συνέταξε σχετική έκθεση την οποία ο κ. Αρσένης παρέδωσε στο διάδοχό του κ. Πέτρο Ευθυμίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης δεν προσέγγιζε θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας εκκλησιαστικών πανεπιστημίων.

Εκείνη την περίοδο στην κυβέρνηση ήταν διάχυτη η αίσθηση πως ο αρχιεπίσκοπος σχεδίαζε σε δεύτερη φάση να εντάξει στα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια και άλλες σχολές, μεταξύ των οποίων και Ιατρική. Θα πρέπει να επισημανθεί πως αρνητικός στη δημιουργία εκκλησιαστικών πανεπιστημίων είναι και ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, καθώς εκτιμά πως αφ’ ης στιγμής δεν έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να δοθεί στην τελευταία η δυνατότητα διαμόρφωσης διαφορετικών όρων για την εισαγωγή στα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή