Εναρμόνιση ΥΠΕΧΩΔΕ με έξι οδηγίες E.E.

Εναρμόνιση ΥΠΕΧΩΔΕ με έξι οδηγίες E.E.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενσωμάτωση έξι κοινοτικών οδηγιών για το περιβάλλον, για τις οποίες εκκρεμούσαν καταδίκες και παραπομπές της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων. H προσπάθεια αυτή καταδεικνύει την έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής για το περιβάλλον, καθώς τη στιγμή που η Ελλάδα πασχίζει να ενσωματώσει παλαιότερες Οδηγίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέες, με ακόμα αυστηρότερους περιορισμούς. Ταυτόχρονα η ενσωμάτωση των έξι οδηγιών δεν συνεπάγεται την άμεση εφαρμογή τους, καθώς προϋποθέτουν νέες υποδομές.

Οι έξι κοινοτικές οδηγίες, που ενσωματώνονται πλέον στο εθνικό Δίκαιο, αφορούν τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, την αποτέφρωση των αποβλήτων, το όζον στον ατμοσφαιρικό αέρα, τις εκπομπές αερίων από μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης, τα εθνικά όρια ορισμένων ρύπων, και τη θέσπιση συστήματος εμπορίας ρύπων του θερμοκηπίου. H Ελλάδα είχε καταδικαστεί για τις δύο πρώτες και βρισκόταν λίγο πριν από την επιβολή προστίμου, ενώ είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υπόλοιπες.

«Η ενσωμάτωση αυτή δεν σημαίνει τίποτα, εφόσον δεν εξασφαλιστούν μια σειρά από μηχανισμούς», λέει στην «K» ο πρόεδρος της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. «Για παράδειγμα, η Οδηγία για το όζον προϋποθέτει κέντρα συλλογής παλαιών ψυγείων και κλιματιστικών, που φυσικά δεν υπάρχει. Είναι προφανές ότι η ενσωμάτωση αφορά μόνο την αποφυγή προστίμων και όχι την ουσιαστική άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής».

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα πασχίζει να ενσωματώσει παλαιές οδηγίες, η E.E. εκδίδει ακόμα αυστηρότερους κανονισμούς. Στα μέσα της εβδομάδας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας ανακοίνωσε την έγκριση της πρώτης από τις επτά θεματικές για το περιβάλλον, που αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή