H κατανάλωση μπίρας υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονών

H κατανάλωση μπίρας υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονών

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά επιστήμονες τεκμηρίωσαν την άποψη ηλικίας ενός αιώνος, η οποία υποστήριζε ότι η λήψη αλκοόλης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας και ότι ο κίνδυνος αυτός εξαρτάται από το είδος του αλκοολούχου ποτού που καταναλώνεται. H μπίρα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα από ό,τι τα σκληρά ποτά, ενώ η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Τα ευρήματα των επιστημόνων που συνεργάζονται με το Χάρβαρντ δείχνουν ότι μη ταυτοποιημένα μη αλκοολικά συστατικά στην μπίρα και στα σκληρά ποτά, πιθανώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση προσβολών από τη νόσο, μιας μορφής αρθρίτιδας, είπε ο επικεφαλής της ομάδας δρ Hyon K. Choi του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Με τη λήψη δύο ή περισσότερων κουτιών χωρητικότητας 340 γραμμαρίων οιουδήποτε είδους μπίρας ημερησίως διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου πρόκλησης ουρικής αρθρίτιδας κατά 2,5 φορές σε σύγκριση προς την περίπτωση μη λήψης μπίρας.

Με τη λήψη δύο σκληρών αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε ο κίνδυνος κατά 1,6 φορές. Με τη λήψη δύο ή περισσοτέρων ποτηριών κρασιού ημερησίως δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος.

Δεν είναι γνωστό κατά πόσον η μπίρα περιέχει κάποιον παράγοντα που ενθαρρύνει την ουρική αρθρίτιδα ή κατά πόσον το κρασί περιέχει κάποιον προστατευτικό παράγοντα ή και τα δύο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή