Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για τους εγκλείστους

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για τους εγκλείστους

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εφόδιο απαραίτητο για την επανένταξή τους στην κοινωνία αλλά και κίνητρο ώστε ο εγκλεισμός τους στις φυλακές να μην είναι συνώνυμος μόνο με την τιμωρία, επιχειρούν να δώσουν στους κρατουμένους των φυλακών τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας. Με γνώμονα τον εξανθρωπισμό και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος αλλά και το δικαίωμα των κρατουμένων στη μόρφωση και την εξέλιξη, χθες οι κ. Αναστάσης Παπαληγούρας και Μαριέττα Γιαννάκου εγκαινίασαν δύο Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που ιδρύθηκαν στην Κλειστή Κεντρική Φυλακή Γυναικών Κορυδαλλού και στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Οπως ανέφεραν, μάλιστα, ο κ. Παπαληγούρας και η κ. Γιαννάκου, τα εγκαίνια των δύο αυτών σχολείων είναι μόνον η αρχή, καθώς μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επεκταθεί ο θεσμός σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας.

«Οραμά μας είναι κάθε φυλακή και ένα σχολείο», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε: «Πρόκειται για μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. O κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα να επανενταχθεί στην κοινωνία ως ενεργός και παραγωγικός πολίτης. Εχει δικαίωμα να εξοπλιστεί με γνώσεις και δεξιότητες. Γι’ αυτό και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ισοδυναμούν με μαθητεία ελπίδας-εφαλτήριο ζωής. Στέρηση της ελευθερίας δεν σημαίνει παραίτηση από τη ζωή». O υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στη σχεδιαζόμενη εφαρμογή, επιδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε 24 καταστήματα κράτησης, εντάσσοντάς τα στον εκ των βασικότερων στόχων του υπουργείου που είναι, οι φυλακές να αποτελέσουν «κέντρα σωφρονισμού και όχι τιμωρίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επισήμανε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί όπως είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας -λειτουργούν 32 σε όλη την Ελλάδα-, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τα IEK κ.ά. «Θα παρακολουθήσουμε και θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, ώστε κάθε χρονιά αυτό να γίνεται καλύτερο», σημείωσε η κ. Γιαννάκου.

Τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του θεσμού, πάντως, είναι ενθαρρυντικά καθώς την τρέχουσα περίοδο τα μαθήματα στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας πρόκειται να παρακολουθήσουν 73 κρατούμενοι, 35 άνδρες και 38 γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή