Κάρτα λειτουργικότητας αναπήρων

Κάρτα λειτουργικότητας αναπήρων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επαναξιολόγηση» των αναπήρων που υπάρχουν στη χώρα μας και λαμβάνουν ειδικά επιδόματα και «ταξινόμησή» τους με βάση τη λειτουργικότητά τους και όχι απλώς τη νόσο τους προωθεί το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή της «Κάρτας Λειτουργικότητας». Το νέο σύστημα που παρουσίασαν χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) κ. Ευστάθιος Τριανταφύλλου, θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2006, και θα αφορά αφενός στην απογραφή των αναπήρων της χώρας μας και αφετέρου στη χορήγηση μιας ηλεκτρονικής κάρτας λειτουργικότητας που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο (π.χ. ανάληψη επιδόματος ή σύνταξης με την κάρτα από ATM τράπεζας).

Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα ξεκαθαρίσει το ιδιαίτερα νεφελώδες τοπίο όσον αφορά στον αριθμό των αναπήρων που λαμβάνουν επιδόματα στη χώρα μας, το οποίο έως τώρα χαρακτηρίζεται σε αρκετές περιπτώσεις από αυθαιρεσία στο υφιστάμενο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα χωρίς να το δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία, το 10% του γενικού πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ το το 3%-5% του πληθυσμού δικαιούται να λαμβάνει επίδομα αναπηρίας. Οπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκτιμάται ότι το 30% των ατόμων που λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα δεν θα έπρεπε να το λαμβάνει, ποσοστό που σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 100.000 Ελληνες.

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας έχει συντάξει και μία «μαύρη λίστα» με περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Αιτωλοακαρνανία και τα Δωδεκάνησα, όπου τα ποσοστά των αναπήρων που λαμβάνουν επίδομα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό είναι αδικαιολόγητα υψηλά. Πάντως, ο κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τον ενδεχόμενο αποκλεισμό ατόμων από τα αναπηρικά, θα διοχετευθεί στους «πραγματικά ανάπηρους».

Οπως είπε χαρακτηριστικά «σκοπός μας δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η βελτίωση της ζωής των αναπήρων». O κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στη διαδικασία απόκτησης της κάρτας λειτουργικότητας και η οποία θα γίνεται ως εξής: Το άτομο με αναπηρία, μέλος της οικογένειάς του ή ο φροντιστής του συμπληρώνουν μία απλή αίτηση στο πλησιέστερο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το οποίο προωθεί το ραντεβού της αξιολόγησης με το αρμόδιο Αξιολογητικό Κέντρο και ενημερώνει τον υποψήφιο σχετικά.

Η αξιολόγηση γίνεται από πιστοποιημένους ιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι και προσδιορίζουν την κατηγορία της αναπηρίας του υποψηφίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης και ταξινόμησης της Λειτουργικότητας της Αναπηρίας και της Υγείας που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αναπηρίας και ειδικότερα η ελαφρά, η μέτρια, η σοβαρή και η πολύ σοβαρή, που θα αντικαταστήσουν τα ποσοστά αναπηρίας που ισχύουν σήμερα. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες χορηγείται ισόβια κάρτα λειτουργικότητας, ενώ στις άλλες χορηγείται κάρτα μακράς διαρκείας που κυμαίνεται από 3 έως 5 έτη. Εν συνεχεία, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το πόρισμα της αξιολόγησης και δίνει εντολή για την έκδοση της Κάρτας Λειτουργικότητας, η οποία αποστέλλεται ταχυδρομικά στον δικαιούχο της, ο οποίος μπορεί πλέον να λαμβάνει τα επιδόματα.

Ακολουθεί η διαδικασία Διερεύνησης της Λειτουργικότητας, δηλαδή των ικανοτήτων του αναπήρου ατόμου στους τομείς των δραστηριοτήτων του, ώστε να επιλεγούν οι αποτελεσματικότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις, αλλά και τα βοηθήματα που θα χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή