«Δεν θα περάσει» λένε όλοι οι Μεσσήνιοι

«Δεν θα περάσει» λένε όλοι οι Μεσσήνιοι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σχετικά μικρό κοίτασμα λιγνίτη στα «σπλάχνα» της Κορώνης απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της Μεσσηνίας για βιώσιμη ανάπτυξη. O λόγος για τη σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας «Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής» του Ομίλου Παρασκευαΐδη για εγκατάσταση και λειτουργία στο Ακριτοχώρι Κορώνης λιγνιτωρυχείου και θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 600MW – μια επένδυση που όμως έχει βρει αντιμέτωπη σύσσωμη τη μεσσηνιακή κοινωνία.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εμποδίσουμε τη δημιουργία του εργοστασίου στο Ακριτοχώρι», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος. «Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μεγάλης οικολογικής και ιστορικής σημασίας, μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας όσον αφορά στον αγροτικό τομέα, αλλά και μεγάλης αναπτυξιακής προοπτικής όσον αφορά στον τουρισμό. H προοπτική εγκατάστασης λιγνιτωρυχείου και θερμοηλεκτρικού σταθμού όχι μόνο θα ανατρέψει την οικολογική ισορροπία του τόπου, αλλά θα διαλύσει την κοινωνική και οικονομική του βάση». Σημειώνεται ότι το έργο θα καταλάβει έκταση 23.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται εντός του δικτύου NATURA 2000 και σήμερα καλύπτεται από ελαιόδενδρα, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες, οι οποίες θα καταστραφούν. Επιπλέον, βέβαιη θεωρείται η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τη λειτουργία του λιγνιτικού σταθμού, καθώς και η εξάντληση των πηγών που υδροδοτούν μια σειρά από οικισμούς.

Χθες, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι Κορώνης και Μεθώνης συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για την εν λόγω επένδυση. Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι, αντίθετα με τα στοιχεία που επικαλείται η εταιρεία, μετρήσεις του ΙΓΜΕ και της ΔΕΗ αναφέρουν ότι το λιγνιτικό κοίτασμα δεν ξεπερνά τους 27 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που εξασφαλίζει τη λειτουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού μόλις για μια δεκαετία.

«Η επένδυση αυτή έχει ημερομηνία λήξης· η δική μας, όμως, για βιώσιμη ανάπτυξη είναι αειφόρος. Οι 500 νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η εταιρεία θα δημιουργήσουν χιλιάδες ανέργους», σημείωσε ο δήμαρχος της άμεσα θιγόμενης Κορώνης κ. Δημήτρης Βεργόπουλος. «Είμαστε διατεθειμένοι να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την επένδυση τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τις επόμενες γενιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή