Πάνω από 400.000 οι ασφαλισμένοι

Πάνω από 400.000 οι ασφαλισμένοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 400.000 μετανάστες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προέρχονται από την Αλβανία, φέρονται ασφαλισμένοι -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής- στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, IKA, TEBE και ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ασφαλισμένοι μετανάστες προσφέρουν πολλά στα ταμεία και απολαμβάνουν λίγα, δουλεύουν στις δύσκολες δουλειές – χωρίς να ανταγωνίζονται τον Ελληνα εργαζόμενο, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες του, εκεί που το εγχώριο εργατικό δυναμικό «γυρίζει την πλάτη του». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στοιχεία που συνελέγησαν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οικονομικοί μετανάστες που είναι ασφαλισμένοι στο IKA αποτελούν πάνω από το 10% του συνόλου των ασφαλισμένων. Οι Ελληνες ασφαλισμένοι στο IKA είναι 2.100.858 και οι αλλοδαποί 346.070, οι οι οποίοι συνεισφέρουν ετησίως στο IKA 887.035.941 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι μετανάστες στο IKA (115.932) απασχολούνται σε οικοδομο-τεχνικά έργα. Μικρότερος είναι ο αριθμός ασφαλισμένων μεταναστών στον ΟΓΑ, ο οποίος φτάνει τις 44.689, εκ των οποίων οι 35.318 είναι Αλβανοί υπήκοοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα κάτω των 34 ετών.

Ενα πολύ μικρό ποσοστό οικονομικών μεταναστών είναι ασφαλισμένοι στο TEBE, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τις 9.000, εκ των οποίων το 1/3 είναι από την Αλβανία.

Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών διερευνώντας την «ασφαλιστική συμπεριφορά» των μεταναστών, εκτιμά ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι συνεισφορές των αλλοδαπών στο σύστημα υγείας και πρόνοιας θα είναι (πολύ) μεγαλύτερες από τις δαπάνες, επειδή οι αλλοδαποί έχουν χαρακτηριστικά που εκ των προτέρων περιορίζουν τη χρήση του συστήματος υγείας και πρόνοιας…». Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται στην ίδια έρευνα, είναι το χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης και σπουδών των οικονομικών μεταναστών, με συνέπεια να έχουν χαμηλά εισοδήματα και κατά συνέπεια στο μέλλον να αποτελέσουν και μια «ισχυρή πλειοψηφία» χαμηλoσυνταξιούχων.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας, αναφέρεται ότι ο αριθμός των δηλωμένων ημερών εργασίας των μεταναστών φέρεται ιδιαίτερα χαμηλός. Ενώ ο μέσος όρος εργάσιμων ημερών ετησίως για τους Ελληνες είναι 211,42, ο αντίστοιχος για τους οικονομικούς μετανάστες είναι 188,7%. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο για τη συνεισφορά των μεταναστών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι για τους μεν αλλοδαπούς το ποσοστό των κοινωνικών εισφορών τους επί των αποδοχών τους είναι 43,1%, για τους δε Ελληνες 37,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή