Πόσα «χημικά» έχει το πιάτο μας σήμερα;

Πόσα «χημικά» έχει το πιάτο μας σήμερα;

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία, συνεχή διατροφικά σκάνδαλα και οι κατασχέσεις τεραστίων ποσοτήτων τροφίμων που περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες είναι ένα μόνο μικρό κομμάτι του κινδύνου που απειλεί την υγεία μας και ονομάζεται «σύγχρονη διατροφή».

Κάθε μέρα, πλήθος «νομίμων» χημικών ουσιών, όπως συντηρητικά, προσθετικά αρωμάτων, γεύσης και χρώματος, βρίσκονται στο τραπέζι μας, και είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος Ελληνας καταναλώνει με την τροφή του σε ετήσια βάση 5 κιλά(!) αυτών των ουσιών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν ενοχοποιηθεί ακόμα και για την ανάπτυξη καρκίνου. Σημαντικό ρόλο στην επικράτηση των τροφίμων που μπορεί μεν να «φαίνονται» ελκυστικά ωστόσο εγκυμονούν κινδύνους, διαδραματίζει η διαφήμισή τους από την τηλεόραση, «θύματα» της οποίας είναι κυρίως τα παιδιά.

Οπως τόνισε χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την 4η Συνάντηση Ενημέρωσης των γονέων «Παιδί και Υγεία», που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο (1 και 2 Οκτωβρίου) στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, το 60% των διαφημίσεων στην τηλεόραση αφορούν σε τρόφιμα και τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα από ό,τι βλέπουν στη μικρή οθόνη, προσθέτοντας στο καθημερινό τους διαιτολόγιο τροφές με τεχνητά χρώματα, αρώματα και κακής ποιότητας λίπη φυτικής προέλευσης. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, το λανθασμένο διατροφικό μοντέλο που ακολουθούν τα παιδιά έχει ως αποτέλεσμα ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα να έχουν υψηλή χοληστερίνη και σάκχαρο και τρία στα πέντε να είναι παχύσαρκα, κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βλάβη των αγγείων, υπέρταση και στεφανιαία νόσο.

Ο καθηγητής εστίασε ιδιαίτερα και στο θέμα των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας ότι το 4% των γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας περιέχουν φυτοφάρμακα που μπορούν, μετά μακροχρόνια κατανάλωση, να προσβάλουν το αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου ή ακόμα και να αλλοιώσουν το γενετικό υλικό.

Στις ΗΠΑ, εννέα στα δέκα παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών λαμβάνουν κατά μέσον όρο 13 διαφορετικά φυτοφάρμακα μέσω διατροφής, ενώ σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών μόνο το μήλο που καλλιεργείται στις ΗΠΑ διαθέτει 36(!) διαφορετικές ουσίες φυτοφαρμάκων και κατατάσσεται μαζί με τις πιπεριές, το σέλινο, τα κεράσια, τη φράουλα, το σπανάκι, τα νεκταρίνια, τις πατάτες, τα σταφύλια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια στα πλέον επικίνδυνα γεωργικά προϊόντα στην Αμερική. Πρέπει να επισημανθεί ότι κάτι αντίστοιχο δεν είναι απαραίτητο να ισχύει και στη χώρα μας καθώς ο τρόπος καλλιέργειας είναι διαφορετικός.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος συστήνει στους γονείς να προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους, καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα να περιέχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ειδικοί επιστήμονες θα ενημερώσουν τους γονείς και για το πώς μπορούν να ξεχωρίσουν ένα γεωργικό προϊόν που έχει καλλιεργηθεί βιολογικά και μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ντομάτα που όταν είναι βιολογική μυρίζει ντομάτα, έχει ανομοιόμορφο σχήμα και περιέχει πολλά σπόρια. Οσον αφορά στα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες κ.ά.) ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται στην Ελλάδα 11 εκατομμύρια σχετικά σκευάσματα, τα οποία, όπως είπε, δύναται να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία των παιδιών, καθώς αφενός μπορεί να προκαλέσουν υπερβιταμίνωση, αφετέρου εμποδίζουν τη δράση βιταμινών που βρίσκονται σε μικρότερη ποσότητα στον οργανισμό.

Τα επικίνδυνα «ψιλά» γράμματα στις ετικέτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα «μικρά γράμματα» στις ετικέτες των διατροφικών προϊόντων οφείλουν να είναι οι γονείς, τονίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Οπως είπε, οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές χρησιμοποιούν διάφορα διαφημιστικά (και μη) κόλπα για να «κρύψουν» τις επίφοβες ουσίες που τα προϊόντα τους περιέχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλλαγή στον τρόπο αναγραφής των προσθετικών ουσιών και συντηρητικών τα οποία αναγνωρίζονται από το ευρύ κοινό από τον κωδικό E που ακολουθείται από κάποιον αριθμό στην ονομασία τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ουσίες αυτές που αποδεικνύεται ότι είναι καρκινογόνες αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων με τη χημική τους ονομασία, γεγονός που «ξεγελάει» όσους καταναλωτές αναζητήσουν το E. Επιπλέον, τόνισε, ακόμα και τα προϊόντα που διαφημίζονται ως φυσικά, όπως οι χυμοί, περιέχουν πληθώρα προσθετικών που εύκολα μπορεί ο καταναλωτής να ανακαλύψει εάν προσέξει τα μικρά γράμματα στις συσκευασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή