Πρόσκληση σε παράνομους μετανάστες

Πρόσκληση σε παράνομους μετανάστες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Δευτέρα αρχίζει η τρίτη, πλέον οργανωμένη -όχι απαραίτητα και τελευταία- επιχείρηση νομιμοποίησης μεταναστών που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας. Ετσι, από τις 3 Οκτωβρίου και ώς τέλος του χρόνου, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν στους δήμους που κατοικούν, για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Το ίδιο διάστημα «τρέχει» μια ακόμη προθεσμία, που αφορά μετανάστες οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν άδεια παραμονής, η οποία όμως έληξε στις 23 Αυγούστου (ημερομηνία ψήφισης του νόμου για τους μετανάστες), χωρίς να κινήσουν διαδικασίες ανανέωσής τους.

Μετανάστες οι οποίοι εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, να απευθύνονται στους δήμους για ανανέωση της άδειας παραμονής.

Παρά την τρίτη αυτή προσπάθεια, βάσιμες είναι οι ανησυχίες, κυρίως των ίδιων των φορέων των μεταναστών, ότι και πάλι δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες θα παραμείνουν παράνομοι. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης, που προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, στερούν τη δυνατότητα σε πολλούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, καθώς περιορίζονται οι τρόποι απόδειξης της παραμονής τους στην Ελλάδα, τουλάχιστον για ένα χρόνο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Οι ίδιοι οι φορείς των μεταναστών, εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις καλύπτουν -στην καλύτερη περίπτωση- το 30% των παράνομων μεταναστών.

Την αδυναμία αυτή, ουσιαστικά αναγνωρίζει και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πρόσφατα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου για τους μετανάστες (στο μέρος που αφορά τον τρόπο νομιμοποίησής τους), αν κατά την πορεία εφαρμογής του, διαπιστωθεί ότι η ρύθμιση που υιοθετήθηκε αφορά μόνο μικρό αριθμό παράνομων μεταναστών.

«Αν χρειασθεί» διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, «θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Αν δηλαδή δούμε ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν, χωρίς κίνδυνο, να φέρουν στην επιφάνεια ανθρώπους που παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα, θα το κάνουμε. Αν η πορεία εφαρμογής του νόμου, μας οδηγήσει να δούμε ότι έχουμε κάνει λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε, θα το κάνουμε».

Αφετηρία των ανησυχιών αυτών είναι οι περιορισμένοι τρόποι που μπορεί κάποιος από τους ενδιαφερόμενους μετανάστες να αποδείξει την παραμονή του στη χώρα μας για ένα τουλάχιστον χρόνο μέχρι το Δεκέμβριο του 2004. Πάντως, από τη Δευτέρα που αρχίζει να «τρέχει» η προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν στα κατά τόπους δημαρχεία:

1. Αποδεικτικό στοιχείο της διαμονής τους στη χώρα μέχρι 31.12.04, που μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

– Φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου με θεώρηση εισόδου οποιουδήποτε τύπου ή ημερομηνία εισόδου ή

– Βεβαίωση καταχώρισης αιτήματος ή βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή ακριβές αντίγραφο απορριπτικής απόφασης επί του σχετικού αιτήματος ή

– Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή ενσήμων ή

– Απορριπτική απόφαση επί αιτήματος παροχής ασύλου ή

– Βεβαίωση απόδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου

2. Υπεύθυνη δήλωση, από την οποία προκύπτει ως λόγος διαμονής στην Ελλάδα συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση. Στην ίδια δήλωση περιλαμβάνονται και τα μέλη της οικογένειας του αιτούντα καθώς και διαβεβαίωση ότι ο αιτών δεν έχει τελέσει αξιόποινη πράξη. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση, θα πρέπει να αναφέρει τον ειδικό λόγο διαμονής του στη χώρα.

3. Διαβατήριο ή ταξιδιωτικό έγγραφο, με εξαίρεση όσους ζήτησαν παροχή ασύλου και το αίτημά τους απορρίφθηκε.

4. Πιστοποιητικό υγείας που βεβαιώνει ότι δεν πάσχει από νόσημα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

5. Βεβαίωση εξαγοράς εισφορών από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, για ασφάλιση εκατόν πενήντα ημερών.

6. Αποδεικτικό για την υποβολή αίτησης προς χορήγηση βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης.

7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου για ανήλικα παιδιά ή ληξιαρχική πράξη γέννησης εφόσον τα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

8. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του αιτούντος, προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και αιτούνται άδεια διαμονής για μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα.

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα χορηγείται στον μετανάστη βεβαίωση που θα έχει θέση προσωρινής άδειας παραμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή