Είμαστε φιλόξενοι, ανεκτικοί λέει το 95% των Ελλήνων

Είμαστε φιλόξενοι, ανεκτικοί λέει το 95% των Ελλήνων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από… σύμπλεγμα ανωτερότητας έναντι των αλλοδαπών φαίνεται ότι διακατέχεται στην πλειονότητά του ο ελληνικός λαός, αν κρίνει κανείς από τα συμπεράσματα έρευνας. Παράλληλα, δύο στους τρεις Ελληνες (69%) θεωρούν ότι το έθνος μας υπερτερεί των άλλων σε όλα τα επίπεδα, άποψη που αποτελεί γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων. Στο ερώτημα αν είναι ο Ελληνας ρατσιστής επιχειρεί να απαντήσει μέσα από σειρά ερωτημάτων ποσοτική έρευνα της TNS – ICAP, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της «K» τον περασμένο Ιούνιο σε δείγμα 500 ανδρών και γυναικών (18 ετών και άνω) σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υψηλό ποσοστό

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, ρατσιστικές αντιλήψεις είναι διαδεδομένες σε υψηλό ποσοστό των πολιτών και αυτό διαφαίνεται μέσα από δηλώσεις που θέλουν τη φυλή μας ανώτερη, καθώς και από αρνητικές διατυπώσεις για ορισμένες εθνικές ή κοινωνικές ομάδες, τις οποίες αρκετοί ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητες». Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι τόσο ανεκτική όσο πιστεύει ούτε τόσο ανεκτική όσο ενδεχομένως θα όφειλε. Μάλιστα, οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κοινωνικά μειονεκτική θέση ή διαθέτουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πιθανότερο να εκφράζουν πιο αρνητικές απόψεις για τις μειονότητες συγκριτικά με άλλους που διατηρούν μια πλεονεκτικότερη κοινωνική θέση ή ανώτερη μόρφωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των ερωτηθέντων θεωρεί πως γενικά οι Ελληνες είναι φιλόξενος και ανεκτικός λαός ως προς τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, δηλαδή έχουν θετική εικόνα για τη δική τους στάση απέναντι στο «διαφορετικό». Μόλις το 5% δεν θα χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους φιλόξενους και ανεκτικούς. Αναφορικά με την ερώτηση περί υπεροχής του ελληνικού έθνους έναντι των άλλων, το 82% όσων έχουν βασική ή καμία εκπαίδευση συμφωνεί ότι οι Ελληνες είναι ανώτεροι, ενώ το ποσοστό μειώνεται στους αποφοίτους λυκείου (68%) και ακόμα περισσότερο στους αποφοίτους AEI (59%). H πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (59%) θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να μην έρχονταν στην Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες, άποψη με την οποία διαφωνεί το υπόλοιπο 41%, ενώ σε μικότερο ποσοστό, δηλαδή περίπου 4 στους 10 προτιμούν την «γκετοποίηση» των μεταναστών λέγοντας ότι είναι προτιμότερο κάθε κοινωνική, θρησκευτική, φυλετική και εθνική ομάδα να συναναστρέφεται τους ομοίους της. Το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων διαφοροποιεί τις απαντήσεις, καθώς μόλις το 20% εξ αυτών τάσσεται τρόπον τινά υπέρ αυτής της «γκετοποίησης».

Θεωρητικά

«Οι Ελληνες μπορεί θεωρητικά να πιστεύουν ότι κάθε άλλο παρά ρατσιστικές διαθέσεις έχουν, ωστόσο οι απαντήσεις τους φανερώνουν ότι στην πράξη η ελληνική κοινωνία πρέπει να διανύσει μία σημαντική απόσταση προκειμένου να κατακτήσει «την ανεκτικότητα» και τη «φιλοξενία» που σε θεωρητικό επίπεδο ισχυρίζεται ότι τη διακρίνει», επισημαίνει στην «K» η κ. Λίνα Σάρι, εκπρόσωπος της TNS ΙCΑΡ.

Αλλωστε, κανείς δεν θα έπρεπε να λησμονεί ότι και οι Ελληνες υπήρξαν πριν από λίγες δεκαετίες «ξένοι» σε μια άλλη χώρα, όπου εργάστηκαν σκληρά για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Δεν ήταν λίγοι οι μετανάστες που «πρόκοψαν» σε άλλη ήπειρο, κάτι που συμβαίνει σήμερα με αλλοδαπούς στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή