H πρωτεύουσα άρχισε να όζει

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα συναρμόδια υπουργεία να τηρούν στάση αναμονής και την ΕΥΔΑΠ να αποδίδει σκοπιμότητες στην απεργία των εργαζομένων στη χωματερή, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, η μη αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι στη χωματερή, διαμήνυσαν χθες προς όλους τους αρμοδίους ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους αν δεν έχουν πειστικές διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις ότι άμεσα θα σταματήσει η μεταφορά της λυματολάσπης στα Ανω Λιόσια.

Ωστόσο χθες ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ) σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης, αφού συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα των εργαζομένων, τους ζήτησε να αναστείλουν την αποχή τους από την εργασία τους μέχρι τη Δευτέρα, καλώντας παράλληλα το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΔΑΠ να βρουν και να προτείνουν εναλλακτική λύση διαχείρισης της λυματολάσπης εκτός των ορίων της χωματερής. Την πρόταση αυτή θα συζητήσουν οι εργαζόμενοι αύριο, στην γενική τους συνέλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον έως και αύριο η χωματερή θα παραμείνει κλειστή.

Χθες σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους, επισημαίνεται ότι η «ανεξέλεγκτη απόρριψη της λυματολάσπης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία του XYTA» και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. H ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί ότι «αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κώστας Κωστούλας απέδωσε σε σκοπιμότητες την απεργία των εργαζομένων στο XYTA Λιοσίων. Με ανακοίνωσε που εξέδωσε χθες, χαρακτηρίζει «απολύτως προσχηματική δικαιολογία» την διαμαρτυρία των εργαζομένων για τη λυματολάσπη, ενώ διερωτάται για την απουσία αναλόγων κινητοποιήσεων σε εποχές όπου η λάσπη έπεφτε χύδην στο XYTA.

O κ. Κωστούλας επιτίθεται και στον ΕΣΚΔΝΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν το εργοστάσιο κομποστοποίησης απορροφούσε 300 τόνους λυματολάσπης ημερησίως, όπως είχε υποσχεθεί ο ΕΣΚΔΝΑ στις αρχές του έτους. «Σήμερα, όμως, το εργοστάσιο δεν απορροφά περισσότερους από 10 τόνους ημερησίως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή