Οσοι οι νόμιμοι, τόσοι οι παράνομοι

Οσοι οι νόμιμοι, τόσοι οι παράνομοι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιευκρίνιστος -τουλάχιστον επισήμως – παραμένει ο ακριβής αριθμός των μεταναστών που ζουν και εργάζονται περίπου 15 χρόνια μετά την πρωτοεμφάνιση του φαινομένου της μετανάστευσης στη χώρα μας. Μάλιστα οι… ασάφειες αυτές δεν αφορούν μόνο τους παράνομους μετανάστες, αλλά και τους νόμιμους. Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία από τις πρώτες μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συγκλίνουν σε έναν αριθμό μεταναστών περί τις 900.000, όμως υπάρχουν άλλες έρευνες που «ανεβάζουν» τον αριθμό περίπου σε 1.200.000 μετανάστες. Από την επεξεργασία των ίδιων στοιχείων, προκύπτει ότι περίπου σε κάθε ένα νόμιμο μετανάστη αναλογεί και ένας παράνομος.

Νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες, στη μεγάλη τους πλειονότητα έχουν «κλείσει» πάνω από μια πενταετία παραμονής στη χώρα μας και έχουν αφιχθεί από 27 διαφορετικές χώρες, με την Αλβανία να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος», καθώς το 55,6% του μεταναστευτικού πληθυσμού προέρχεται από τη γειτονική χώρα, ενώ το 17% προέρχεται από πρώην ανατολικές χώρες. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ρυθμούς αύξησης των μεταναστών. Τα τελευταία 15 χρόνια, ο μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας πενταπλασιάστηκε, ενώ μόλις την τελευταία πενταετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών μεταναστών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, φτάνοντας περίπου τις 150.000, που αποτελούν ουσιαστικά τη «μαγιά» της δεύτερης γενιάς μεταναστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία έρευνας του ΙΜΕΠΟ, ο ένας στους δέκα μαθητές που φοιτά στα γυμνάσια και τα λύκεια της Αττικής, είναι αλλοδαπός. O μαθητικός πληθυσμός, παιδιών μεταναστών, αποτελεί το 10,42% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού της Αττικής και παρουσιάζει σαφείς ανοδικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συνολικά ο μαθητικός πληθυσμός της Αττικής, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τη σχολική χρονιά 2004-2005 μειώθηκε -σε σχέση με το 2002-’03- σε ποσοστό 8,9%, ο αλλοδαπός μαθητικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 20,8%.

Συγκέντρωση μαθητών

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλοδαπών μαθητών παρατηρείται στα σχολεία του δήμου Αθηναίων, που φτάνουν σε ποσοστό περίπου 18%, ενώ αντίθετα το μικρότερο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών, βρίσκεται στα σχολεία των δήμων των βορείων προαστίων, που δεν ξεπερνά το 6,5%.

Το 80% των μαθητών προέρχονται από την Αλβανία, ενώ δεύτερη χώρα προέλευσης, με μακρά μικρότερο ποσοστό (2,8%), είναι η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή