Τα ατυχήματα «θερίζουν» παιδιά – νέους

Τα ατυχήματα «θερίζουν» παιδιά – νέους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλέψιμα στην πλειονότητα τα ατυχήματα -«παντός τύπου»- τα οποία όμως σε μεγάλο βαθμό είναι δυνατόν να αποτραπούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Και αυτό γιατί οι σωματικές βλάβες πάμπολλες φορές δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου τυχαίου γεγονότος αλλά οφείλονται σε αλληλουχία ανθρώπινων παραλείψεων, παραβλέψεων και παραβιάσεων. Συνεπώς, κρίνεται επιτακτική η πρόληψη των ατυχημάτων όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε εν όψει του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου «Πρόληψη Ατυχημάτων και Προαγωγής της Ασφαλούς Συμπεριφοράς» που οργανώνει το Κέντρο Ερευνας Πρόληψης Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκινά τις εργασίες του στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ερέτρια Ευβοίας.

Την πρώτη αιτία θανάτου ώς την ηλικία των 45 ετών αποτελούν τα ατυχήματα, ενώ το 2020 εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα. Τέσσερις στους δέκα θανάτους παιδιών ηλικίας έως 14 ετών είναι αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος στις ανεπτυγμένες χώρες, ποσοστό που για τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες αγγίζει το 75% και 90% αντιστοίχως, αποτελώντας την πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη των 25. Σε κάθε θάνατο από ατύχημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστοιχούν 50 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 500 επισκέψεις ατόμων με σωματικές βλάβες στα Εξωτερικά Ιατρεία με την ανάλογη φυσικά επιβάρυνση του συστήματος υγειονομικής φροντίδας.

«Μακροπρόθεσμη επιδίωξη της Ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης είναι η ανάκτηση της πρώτης θέσης στον κατάλογο των ασφαλέστερων περιοχών του κόσμου, που κατείχε η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι την είσοδο των 10 νέων χωρών – μελών και την αναπόφευκτη δυσμενή μεταβολή στους δείκτες του μεγέθους του προβλήματος», επισήμανε η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων κ. Ελένη Πετρίδου. Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο θεωρείται από τους διοργανωτές μία ευκαιρία για την αξιολόγηση και τον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της πρόληψης των ατυχημάτων. Προτεραιότητα της εκδήλωσης είναι η δημιουργία και η ενίσχυση των υπαρχόντων δικτύων για την προώθηση της ασφάλειας στη χώρα και στα άλλα κράτη – μέλη, με αύξηση της συμμετοχής των κυβερνητικών και μη οργανώσεων, των επιχειρήσεων και επαγγελματιών υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή