Ελάφια Φινλανδίας στο Νυμφαίο

Ελάφια Φινλανδίας στο Νυμφαίο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ελάφια εκτός από… αρκούδες θα βλέπουν στο εξής οι επισκέπτες της ιστορικής παραδοσιακής κοινότητας του Νυμφαίου Φλώρινας. Τα πρώτα πέντε πανέμορφα ελάφια τρέχουν ήδη ελεύθερα στο Πάρκο Αγριας Φύσης και Υπαίθριας Αναψυχής, όπου μόλις χθες απελευθερώθηκαν για να πλουτίσουν την πανίδα της περιοχής.

Πρόκειται για τέσσερα θηλυκά και ένα αρσενικό που ήλθαν από τη Φινλανδία μέσω ενός ειδικού εκτροφείου των Τρικάλων για να συμβιώσουν σε υψόμετρο 1.350 μ. με μια σπάνια ποικιλομορφία αυτογενούς πανίδας και χλωρίδας. Είναι ηλικίας δύο ετών και βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής. Υπολογίζεται ότι τα πρώτα ελαφάκια θα γεννηθούν περί τα μέσα Ιουλίου 2006, ενώ στόχος της κοινότητας είναι μετά τέσσερα χρόνια να απελευθερώσει τα νεαρά ελάφια στην Αγρια Φύση, ώστε να συμβάλει στην αναπαραγωγή του είδους που έχει αφανιστεί στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση μεταφοράς και απελευθέρωσης εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της κοινότητας Νυμφαίου η οποία, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Νυμφαίου, κ. Νικόλαος Μέρτζος, από το 1995 προστατεύει και αναδεικνύει τη βαρύτιμη πολιτιστική κληρονομιά της και το παρθενικό φυσικό περιβάλλον της, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους που παράγουν πλούσιο οικονομικό και συνάμα κοινωνικό αποτέλεσμα σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Το Πάρκο Αγριας Φύσης και Υπαίθριας Αναψυχής που θα λειτουργήσει από τον επόμενο μήνα με δωρεάν είσοδο, καλύπτει 1.800 περιφραγμένα στρέμματα δάσους και αλπικών λειμώνων. Διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε θέσεις θέας από τον Ολυμπο ώς το Περιστέρι, από τον Γράμμο ώς το Βέρμιο και το Καϊμακτσαλάν. Τους επισκέπτες του περιμένουν κιόσκια θέας, θέσεις αναπαύσεως, βρύσες και σπάνια πανίδα. Τα άγρια ζώα υποστηρίζουν στέγαστρα για τον χειμώνα, ταΐστρες και ποτίστρες με τη φροντίδα ειδικού φύλακα. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης (η δημοπράτηση του έργου θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο) σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή