Το κάπνισμα βλάπτει και τη γονιμότητα

Το κάπνισμα βλάπτει και τη γονιμότητα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατρότητα μετ’ εμποδίων αποκτούν όσοι είναι φανατικοί καπνιστές, αφού σύμφωνα με μελέτες Ελλήνων επιστημόνων το κάπνισμα τριών ή και περισσοτέρων πακέτων την ημέρα περιορίζει κατά πολύ την ικανότητα του σπερματοζωαρίου αφενός να διασπάσει το περίβλημα του ωαρίου και αφετέρου να το γονιμοποιήσει.

Οπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Νίκος Σοφικίτης, ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκανε πειράματα σε χοιρίδια και ανθρώπινα έμβρυα με σκοπό την αξιολόγηση της ικανότητας του σπερματοζωαρίου των καπνιστών. H μελέτη κατέδειξε ότι το σπερματοζωάριο ενός καπνιστή διασπά πιο δύσκολα το περίβλημα του ωαρίου σε σχέση με το σπερματοζωάριο ενός μη καπνιστή. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβρύων που δημιουργήθηκαν από τη γονιμοποίηση ανθρώπινων ωαρίων με σπερματοζωάριο καπνιστών, φαινόμενο που οι γιατροί αποδίδουν στη νικοτίνη. Ειδικότερα, όπως εξήγησαν οι γιατροί, κατά τη διάσπαση της νικοτίνης δημιουργείται η ουσία κοτινίνη. Οταν η κοτινίνη υπάρχει στον οργανισμό σε ποσότητα πάνω από 800 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου (ποσότητα που αντιστοιχεί στο κάπνισμα 3,5 πακέτων ημερησίως) η γονιμοποίηση καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σοφικίτη, η κοτινίνη δυσχεραίνει την ανάπτυξη του ωαρίου ακόμα και όταν βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στο οργανισμό.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σοφικίτης και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας σχολίασαν και τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας που αφορά στην εφαρμογή των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να θεσπιστεί η παρουσία ενδοκρινολόγων και ουρολόγων στις μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη επιλογή θεραπείας για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά. Οπως είπαν, στην Ελλάδα πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν πρώτα εξαντληθεί όλα τα περιθώρια θεραπευτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας του ζευγαριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή