Γυναίκες εξαρτημένες από τη νικοτίνη

Γυναίκες εξαρτημένες από τη νικοτίνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φόβος για ενδεχόμενη αύξηση του σωματικού βάρους και η συχνή χρήση τσιγάρων με άρωμα, που δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι λιγότερα επικίνδυνα από τα άλλα τσιγάρα, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες για τους οποίους οι γυναίκες δυσκολεύονται κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες να διακόψουν το κάπνισμα.

Οπως τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Πρόληψη των Συνεπειών του Καπνίσματος, κ. Αθανάσιος Ζάβρας, με αφορμή το 4ο Συνέδριο της Εταιρείας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι μόλις μία στις δέκα γυναίκες καπνίστριες που επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο το καταφέρνει. Αντίθετα, το ποσοστό επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος στους άνδρες μπορεί να ξεπεράσει το 20%. Σύμφωνα με τον κ. Ζάβρα το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στη συχνή ύπαρξη κατάθλιψης στις γυναίκες, τον φόβο ότι εάν κόψουν το κάπνισμα θα πάρουν κιλά, τον μικρότερο βαθμό υποστήριξης από την οικογένεια στην προσπάθεια απαλλαγής από την εξάρτηση και τη συχνότερη χρήση των τσιγάρων με άρωμα μέντας. Οπως εξήγησε, το άρωμα που προστίθεται στα τσιγάρα, αναισθητοποιεί το βλεννογόνο της στοματικής και φαρυγγικής κοιλότητας με αποτέλεσμα να μην ενοχλείται ο καπνιστής/τρια και η εισπνοή καπνού να είναι μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο παρατηρείται και στους καπνιστές που κάνουν χρήση «ελαφρών» τσιγάρων (light). Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ζάβρας, μελέτες έχουν καταδείξει ότι το ποσοστό νικοτίνης στο αίμα είναι μεγαλύτερο σε καπνιστές που χρησιμοποιούν τσιγάρα μέντας και «light», έναντι όσων καπνίζουν τσιγάρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη. O κ. Ζάβρας έκανε λόγο για «επιδημία» καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των γυναικών καπνιστριών. Οπως είπε, στις ΗΠΑ το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα στον γυναικείο πληθυσμό έχει αυξηθεί κατά 600% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε όλες τις δυτικές χώρες.

Στη σχέση του καπνίσματος με τις λοιμώξεις αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο TUFTS, κ. Ματθαίος Φαλάγγας. Οπως είπε, η συχνότητα λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο, της γρίπης και της φυματίωσης είναι μεγαλύτερη μεταξύ των καπνιστών έναντι του υπόλοιπου πληθυσμού, κυρίως εξαιτίας ελάττωσης της άμυνας του οργανισμού λόγω του καπνού του τσιγάρου. O διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Αργύρης Μιχαλόπουλος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του καπνού του τσιγάρου στην υγεία και όπως είπε χαρακτηριστικά, το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, ενώ ένας καπνιστής έχει εξαπλάσια πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα έναντι ενός ατόμου που δεν καπνίζει.

Στις γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος συγκαταλέγεται και η στεφανιαία νόσος, και σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα και η κατανάλωση 1 έως 4 τσιγάρων την ημέρα διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει τον κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή