Ωράριο Δημοσίου φιλικό προς τον πολίτη

Ωράριο Δημοσίου φιλικό προς τον πολίτη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή του ωραρίου και στον δημόσιο τομέα προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και είναι πιθανό από τις αρχές του 2006 οι υπηρεσίες να λειτουργούν μέχρι τις 3.30 ή και τις 4 το μεσημέρι. Τη σχετική εισήγηση συζήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος με τον πρωθυπουργό και οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την ΑΔΕΔΥ να μην απορρίπτει κατ’ αρχάς την πρόταση, αν και η οριστική θέση της θα γίνει γνωστή ύστερα από συνεδρίαση του Δ.Σ. της την προσεχή Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος εισηγήθηκε οι δημόσιες υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα (υπουργεία, δήμοι, εφορίες κ.λπ.) να μην έχουν πλέον διαφορετικό ωράριο το χειμώνα και το καλοκαίρι, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα (το υφιστάμενο ωράριο τον χειμώνα είναι 07:00 – 14:30 και 07:30 – 15:00 και το καλοκαίρι 07:30 – 15:00 και 08:00 – 15:30).

Στον αντίποδα η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών είναι να ισχύει το ίδιο το ωράριο σε όλη τη διάρκεια του έτους και να είναι είτε από τις 08:00 ώς τις 15:30 είτε από τις 08:30 ώς τις 16:00, αναλόγως των αναγκών κάθε υπηρεσίας. Οπως δεσμεύθηκε μιλώντας στην «K» ο κ. Παυλόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν θα απολέσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν βάσει της υπηρεσίας τους μια από τις δύο λύσεις, ενώ ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει επεξεργασθεί και συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργήσει η νέα ρύθμιση, όπως για παράδειγμα στις εργαζόμενες μητέρες που έχουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει τη συγκεκριμένη πρόταση δεδομένου ότι αυτή, όπως είπε, όχι μόνον θα εξυπηρετήσει τους πολίτες που λόγω της εργασίας τους δεν προλαβαίνουν τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά επιπροσθέτως θα επιλύσει σειρά δυσλειτουργιών που προκαλεί σε αυτές το υφιστάμενο καθεστώς, όπως η δυσχερής επικοινωνία τους με τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το μεσημέρι. O κ. Παυλόπουλος πιστεύει επίσης ότι η εισήγησή του δεν θα προκαλέσει προβλήματα ούτε στο συγκοινωνιακό της Αθήνας, δεδομένων των πολλαπλών λύσεων που προσφέρει η Αττική οδός, το νέο δίκτυο του Μετρό και των λεωφορείων, ενώ δεσμεύθηκε να υιοθετήσει οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση του καταθέσει η ΑΔΕΔΥ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι για πρακτικούς λόγους οι προτάσεις του δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους και για τον λόγο αυτό στόχος του είναι το νέο ωράριο να εφαρμοσθεί στους πρώτους μήνες του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή