O κομματισμός υπεύθυνος για τη διαφθορά

O κομματισμός υπεύθυνος για τη διαφθορά

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρεστημένη με τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών παραμένει η πλειοψηφία των πολιτών.Οι αιτίες της δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τις απαντήσεις σε πρόσφατη έρευνα της ΑΔΕΔΥ, εντοπίζονται στην ποιότητα της δουλειάς των δημόσιων υπαλλήλων, στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Δημόσιο, αλλά κυρίως, στο πλαίσιο οργάνωσης των υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 61,2% διατυπώνουν αρνητική κρίση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων σε υπουργεία, νοσοκομεία, δημόσια σχολεία και αυτοδιοίκηση και παραμένουν (σχεδόν) μοιρασμένοι στο ερώτημα περί μονιμότητας. Υπέρ της διατήρησης της μονιμότητας (ναι και μάλλον ναι) τάχθηκε το 53,6% των ερωτηθέντων έναντι 46,4% των αρνητικών απόψεων. Στο νομικό πλαίσιο (30%), στην πολιτική της κυβέρνησης (27,3%) και στη Διοίκηση των Υπηρεσιών (26,7%) επιρρίπτουν την ευθύνη για τα φαινόμενα της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων υπηρεσιών, ενώ μόλις το 12,7% προτάσσει ως βασικό παράγοντα «τους υπαλλήλους». Δύο στους τρεις (71,7% των απαντήσεων) πιστεύουν ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται με πολιτικές παρεμβάσεις.

Ομως αυτό, για το 55,9% των ερωτηθέντων, δεν σημαίνει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι πρέπει να έχουν διαφορετικό εργασιακό καθεστώς από τους παλαιότερους συναδέλφους τους. Ωστόσο, ποσοστό αρκετά υψηλό, 42,3%, είναι καταφατικό στο ερώτημα για το εάν πρέπει να υπάρξει εργασιακή διαφοροποίηση για τους νέους δημόσιους υπαλλήλους.

Η συνέντευξη

Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ΑΔΕΔΥ για τον ρόλο της «συνέντευξης» στη διαδικασία αξιολόγησης και εξέλιξης των δημόσιων υπαλλήλων. Μόλις το 4,4% επιλέγει τη συνέντευξη ως το καλύτερο κριτήριο. Οι σπουδές, σε ποσοστό 48,2%, η εμπειρία του υπαλλήλου σε ποσοστό 32,5% και το γραπτό τεστ (10,7%) προκρίνονται ως τα καταλληλότερα κριτήρια. Επίσης, σχεδόν απόλυτη υποστήριξη συναντά το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για κατώτερο μισθό στα 1.200 ευρώ.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της διαφθοράς, ο τρόπος που είναι διατυπωμένες οι ερωτήσεις δημιουργούν την εντύπωση ότι η κοινή γνώμη δίδει άφεση αμαρτιών στον ρόλο ορισμένων δημόσιων υπαλλήλων και δεν προσθέτουν καινούργια στοχεία, μένοντας στο αυτονόητο. Κατ’ αρχάς, στο ερώτημα για το «εάν η διαφθορά είναι φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με το Δημόσιο ή αποτελεί γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο», το 89,6% απαντά ότι αποτελεί γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο, ενώ στο ερώτημα για το ποιοι παραγοντες ευθύνονται για τα φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

– Ως σημαντικότερος παράγοντας για τη διαφθορά προκρίνονται ο κομματισμός (31,4%) και η πολιτική ηγεσία (30,8%).

– Επονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παραγοντες (20,5%) και οι υπάλληλοι (13,6%).

Επίσης, η έρευνα αποδίδει σχετικά μεγάλο βαθμό αποδοχής της ΑΔΕΔΥ από την κοινή γνώμη. Στο ερώτημα για την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ερωτηθέντες ως προς την εκπροσώπηση των εργαζομένων του Δημοσίου από την ΑΔΕΔΥ, το 56,1% θέτει θετικό πρόσημο.

«Τα συμπεράσματα της έρευνας εκφράζουν την αποδοχή του προσανατολισμού της ΑΔΕΔΥ από την κοινή γνώμη», δήλωσε ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, κ. Σπ. Παπασπύρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγών στη δομή και στην οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και επικροτούν την εμμονή μας στην αναγκαιότητα της γνώσης και της διαρκούς εκπαίδευσης».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της συνέντευξης κατά τη διαδικασία προσλήψεων και αξιολογήσεων, επανέλαβε ότι πρόκειται απλώς για ένα εργαλείο το οποίου η διαχείριση εάν γίνει με επιστημονικό τρόπο, βάσει τράπεζας πληροφοριών και καθορισμένης βαθμολόγησης σε συγεκριμένες απαντήσεις, θα μπορούσε να έχει συμπληρωματικό ρόλο.

Σε ερώτηση για τα φαινομενα χρηματισμού («γρηγορόσημο»), χαρακτήρισε «καταδικαστέα έστω και μία περίπτωση», αλλά υποστήριξε ότι «δεν αρκεί να στηλιτεύεται το φαινόμενο.

Προέχει η αντιμετώπιση των αιτιών». Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης με αιχμή το μισθολόγιο στα μέσα Οκτωβρίου, αφού προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή