Ολοι πήραν το φτυάρι για τη λυματολάσπη

Ολοι πήραν το φτυάρι για τη λυματολάσπη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες υπομονή ζήτησε χθες και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο οι αντιδράσεις εργαζομένων στο XYTA και κατοίκων της Δυτικής Αττικής κλιμακώνονται εκ νέου. Σήμερα θα αποφασιστεί η συνέχιση ή μη της απεργίας, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της χωματερής από κατοίκους των Ανω Λιοσίων. Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του Ενιαίου Συνδέσμου Κοινοτήτων Δήμων Νομού Αττικής, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες του προέδρου της ΕΥΔΑΠ στερούμενες σοβαρότητας.

Ο XYTA των Ανω Λιοσίων παρέμεινε χθες κλειστός για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ οι πρώτες επιπτώσεις της απεργίας άρχισαν να γίνονται αισθητές στους δρόμους της πρωτεύουσας. Χθες, μάλιστα, και ο δήμαρχος του Πειραιά κ. Χρ. Αγραπίδης απηύθυνε έκκληση στους δημότες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μην οξυνθεί το πρόβλημα. Οι απεργοί πραγματοποιούν σήμερα γενική συνέλευση στο XYTA Ανω Λιοσίων, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους, ενώ η διαδημοτική επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει τη Δευτέρα συγκέντρωση και αποκλεισμό τoυ ΧΥΤΑ.

Το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης απασχόλησε χθες τη Βουλή, μετά επερώτηση του πρώην προέδρου της κ. Απ. Κακλαμάνη. Απαντώντας ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλος, ζήτησε υπομονή για τρεις μήνες ακόμα, έως ότου βρεθεί νέα λύση, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Σουφλιά για ολοκλήρωση του εργοστασίου ξήρανσης στην Ψυττάλεια έως τις αρχές του 2007. Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε μελέτη καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία η λυματολάσπη δεν εδαφοποιείται σωστά από την ανάδοχο εταιρεία. Και οι δύο βουλευτές, πάντως, αναφέρθηκαν και στο χθεσινό κύριο άρθρο της «K» (Ελεος πια με τα σκουπίδια!).

Βαθύτατη ανησυχία και αγανάκτηση για διαδικασία διαχείρισης της λυματολάσπης εξέφρασε χθες και το νομαρχιακό συμβούλιο Δυτικής Αττικής με ψήφισμά του. Οπως αναφέρει, οι επιτόπιοι έλεγχοι επιβεβαιώνουν πλήρως τους φόβους για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Τέλος, ο ΕΣΚΔΝΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της ΕΥΔΑΠ. Οπως αναφέρει, «οι δηλώσεις του κ. Κωστούλα υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και δεν λαμβάνουν υπόψη την ανοχή του ΕΣΚΔΝΑ και την αποδοχή 1.200.000 τόνων λάσπης επί 11 χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή