ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζογαδόροι με ξένες κάρτες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι ομηρικοί καβγάδες ενός ζευγαριού για την «τρύπα» 3.000 ευρώ που υπήρχε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό, λίγο έλειψε να καταλήξουν σε διαζύγιο. Το ανδρόγυνο, που κατοικεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση για την απώλεια των χρημάτων μέχρι που ένας απ’ τους δύο σκέφτηκε μήπως κάποιος τρίτος είχε βάλει το χέρι του…

Οι υπόνοιες τους οδήγησαν ώς την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και τελικά οι αστυνομικοί του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που από καιρό ερευνούσαν παρόμοιες καταγγελίες βρήκαν την άκρη του νήματος.

Μια σπείρα, την οποία αποτελούσαν ένας ιδιοκτήτης καφενείου ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ηλικίας 41 ετών, ένας 40χρονος εξπέρ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κι ένας 24χρονος, έκλεβαν τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών από τα γραμματοκιβώτια πολυκατοικιών και χρησιμοποιώντας τους αριθμούς των καρτών «πόνταραν» μέσω Διαδικτύου σε αγώνες στοιχήματος αλλοδαπών εταιρειών στη Μάλτα, στην Αυστρία και στην Κύπρο. Οταν έχαναν, τα μέλη της σπείρας χρέωναν τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών και τους ανυποψίαστους κατόχους των από 500 έως 3.000 ευρώ.

Για την επιβεβαίωση προς τις εταιρίες στοιχημάτων, χρησιμοποιούσαν πλαστές αστυνομικές ταυτότητες (σκαναρισμένες) με άσχετη φωτογραφία στις οποίες ανέγραφαν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου της κάρτας. Αν κέρδιζαν, τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό μιας γυναίκας (πρώην φίλης ενός εξ αυτών), της οποίας την κάρτα αναλήψεων χρησιμοποιούσε η σπείρα, εν αγνοία της.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση δεν ήταν σε θέση μέχρι χθες να προσδιορίσουν τον αριθμό των ατόμων στην Θεσσαλονίκη που έπεσαν θύματα των απατεώνων τζογαδόρων. Στις 6-7 περιπτώσεις που έκαναν διασταύρωση στοιχείων το ύψος της ζημιάς ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ “αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς εκκρεμούν να εξεταστούν περισσότερες από 100 περιπτώσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Στ. Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η σπείρα ξεκίνησε την δράση της τον Δεκέμβριο του 2004. Οι καταγγελίες που έκαναν κάτοχοι πιστωτικών καρτών έβαλαν τους αστυνομικούς στο σωστό δρόμο αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το “κόλπο” που χρησιμοποιούσαν για να παίρνουν τα χρήματα από τα κέρδη των στοιχημάτων έως την στιγμή που μία από τις εταιρίες στοιχημάτων παρατήρησε ότι τα κέρδη από διαφορετικούς παίκτες κατέληγαν σ’ έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό.