Σερβία – «Αδελφικές σχέσεις» και επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ

Σερβία – «Αδελφικές σχέσεις» και επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δημοσκόπηση που έγινε προσφάτως στο Βελιγράδι για το ποιους θεωρούν οι Σέρβοι καλύτερους φίλους τους, οι ερωτηθέντες απάντησαν συντριπτικά υπέρ των Ελλήνων, με τους Ρώσους να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση. Δεν επρόκειτο βεβαίως για μεροληπτικό γκάλοπ, αφού Ελληνες και Σέρβοι διατηρούν μια «αδελφική σχέση» αιώνων, η οποία οικοδομήθηκε κυρίως πάνω στην ορθοδοξία, τη συμμαχία στους βαλκανικούς πολέμους, αλλά και την ελληνική λαϊκή συμπαράσταση κατά τις δύσκολες ημέρες της γιουγκοσλαβικής εμφύλιας σύρραξης.

Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά τους δυο λαούς, ανεξάρτητα από το αν από ελληνικής πλευράς επιχειρήθηκε με τραγικό τρόπο η αναγόρευση του Μιλόσεβιτς σε σύμβολο ειρήνης (!) και αντίστασης των λαών εναντίον της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Χιλιάδες οικογένειες δέθηκαν μεταξύ τους, και παραμένουν δεμένες, χάρη στη βοήθεια που προσέφεραν απλοί Ελληνες στους δοκιμαζόμενους Σέρβους. Ακόμα και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός Σερβόπουλων είναι υιοθετημένα από ελληνικές οικογένειες που τα ενισχύουν οικονομικά στην πατρίδα τους, φροντίζουν για τις σπουδές, τις διακοπές τους, κ.λπ.

Μια απλή περιήγηση στο παλιό Βελιγράδι αρκεί για να μυρίσει κανείς λίγο από το ελληνικό άρωμα που διαχέεται στη σημερινή Σερβία. Θα περπατήσει στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου έως τα τέλη Οκτωβρίου θα ανεγερθεί και αδριάντας του Ελληνα εθνάρχη, θα αντικρίσει στην όχθη του Δούναβη τον πύργο όπου φυλακίστηκε και στη συνέχεια θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, πύργο τον οποίο αναστηλώνουν οι Σέρβοι με τη συνδρομή του ομώνυμου συλλόγου Ελλήνων Σερβίας, ενώ στον κεντρικό δρόμο Σκαντάρνια θα ακούσει από σερβικά λαϊκά συγκροτήματα ελληνικά τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησαν στην Αθήνα!

Πανεπιστημιακά τμήματα

Κάποιοι Ελληνες και Σέρβοι, πνευματικοί άνθρωποι, μιλούν για όσμωση πολιτισμών. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο αποτελεί γεγονός ότι οι Σέρβοι διψούν για ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα. Στα πανεπιστήμιά τους έχουν τμήματα ελληνικών σπουδών (φιλοσοφική σχολή), νεοελληνικών σπουδών (σχολή φιλολογίας), νεοελληνικής γλώσσας (πανεπιστήμιο Νις), αρχαίας ελληνικής ιστορίας (πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού σπουδαστών. Τα έργα δεκάδων Ελλήνων συγγραφέων κυκλοφορούν σε μεταφράσεις ενώ υπάρχουν και εδώ πολλά φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Εκατό μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή του Βελιγραδίου, του Νόβισαντ, του Νις αλλά και του Μαυροβουνίου αποτελούν αναμφίβολα τον βασικό πυλώνα της ελληνικής παρουσίας στη σημερινή Σερβία. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων (1,2 δισ. ευρώ) -οι πρώτες σε Σερβία- και οι 25.000 θέσεις εργασίας συμβάλλουν σημαντικά στην ανόρθωση της καταστρεμμένης από τον πόλεμο οικονομίας. Οι Σέρβοι εργαζόμενοι αμείβονται στις ελληνικές επιχειρήσεις με μισθούς τριπλάσιους από το μέσο όρο, ενώ οι εταιρείες χορηγούν πολλές υποτροφίες για μετεκπαίδευση στελεχών τους στην Ελλάδα ή σπουδές παιδιών των εργαζομένων σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή