Διελκυστίνδα με τις κάμερες

Διελκυστίνδα με τις κάμερες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε χθες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που είχε εκδώσει τον Ιούλιο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (2/8/2005) σύμφωνα με την οποία, η λειτουργία των 293 καμερών έπαιρνε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2006, αποκλειστικά και μόνο όμως για τον σκοπό της διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Σε υπόμνημα του υπουργείου που συνοδεύει την ανακοίνωση της προσφυγής υποστηρίζεται ότι η απόφαση της Αρχής είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην κοινοτική νομοθεσία, αλλά και παράνομη, καθώς η εθνική ασφάλεια και η δημόσια τάξη υπερισχύουν της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε ζητήσει από την Αρχή εκτός από την παράταση της λειτουργίας του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, την επέκταση του σκοπού επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να διευκολυνθεί η εξιχνίαση αξιόποινων πράξεων, η διαχείριση περιστατικών ασφαλείας, η προστασία ευπαθών στόχων.

Το σχετικό αίτημα είχε τότε απορριφθεί από την Αρχή και για τον λόγο αυτό το υπουργείο καταθέτει προσφυγή προσδοκώντας σε ευνοϊκή απόφαση του ΣτΕ που θα υπερκαλύπτει την προηγούμενη γνωμοδότηση της Αρχής.

Στο συνοδευτικό υπόμνημα του υπουργείου αναφέρεται μια σειρά από παράγοντες που σύμφωνα με το υπουργείο ανατρέπουν την απόφαση της Αρχής.

Ειδικότερα, επισημαίνονται τα εξής: α) «Το σύνταγμα της χώρας διαλαμβάνει ότι η ανθρώπινη αξία είναι το μεγαλύτερο αγαθό και επιβάλλει στην Πολιτεία την υποχρέωση να την προστατεύει πρωταρχικώς έναντι παντός άλλου αγαθού», όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σημειώνει ακόμα ότι ο νομοθέτης προτάσσει τη ζωή έναντι της τιμής και της ελευθερίας του ατόμου. β) H φερόμενη ως ειδική μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών της M. Βρετανίας από την οποία προκύπτει ότι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης δεν συνέβαλε στη μείωση της εγκληματικότητας (αυτήν επικαλέστηκε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εκπονήθηκε από ιδιωτική επιχείρηση, δίχως να λαμβάνει υπόψη τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ιουλίου και γ) η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών στηρίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα. «H κύρια σκέψη της απόφασης είναι ότι η ύπαρξη εικονολήπτη δημιουργεί αίσθημα περιορισμού της ελευθερίας. Με το σκεπτικό αυτό παρόμοια απόφαση είναι να διατάξει τον αφοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας». Δοθέντων των παραπάνω, χθες, η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε τη σύλληψη πέντε νεαρών, τους πρώτους από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας, οι οποίοι με τη χρήση εύφλεκτου υλικού πυρπόλησαν δύο κάμερες στην περιοχή της Δάφνης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για ομάδα αναρχικών που ευθύνεται για σειρά καταστροφών σε κάμερες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιθέσεων σε συστήματα λήψης εικόνας υπερβαίνει τις 100 από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή