Ασβέστιο και «δυναμική βάδιση» κατά οστεοπόρωσης

Ασβέστιο και «δυναμική βάδιση» κατά οστεοπόρωσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία στις τρεις Ελληνίδες κάτω των 50 ετών έχει ελαττωμένη οστική μάζα που οδηγεί προοδευτικά στην οστεοπόρωση. Σε αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη ασβεστίου και η απουσία σωματικής άσκησης, αφού μόλις το 32% των νέων γυναικών λαμβάνει καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου ενώ οκτώ στις δέκα γυναίκες είτε δεν γυμνάζονται είτε γυμνάζονται σπάνια.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα πανελλαδικής επιδημιολογικής έρευνας σε δείγμα 4.500 ενήλικων γυναικών από όλη την χώρα που διεξήγαγε ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και τα οποία παρουσίασαν χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Λυρίτης και η πρόεδρος του Συλλόγου κα Μέμη Τσεκούρα, με αφορμή την 20ή Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης. Στο σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 38% έχει φυσιολογική οστική μάζα, το 45% παρουσιάζει ελαττωμένη οστική μάζα και το 17% οστεοπόρωση, η οποία, αναλύοντάς την ηλικιακά, αυξάνει σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 13,7% των γυναικών ηλικίας κάτω των 50 ετών έχει οστεοπόρωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες ηλικίας 70 έως 79 ετών ανέρχεται στο 55,5%. Ενα σημαντικό εύρημα είναι ότι περίπου έξι στις δέκα γυναίκες δεν είχαν κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας. O κ. Λυρίτης τόνισε ότι κάθε γυναίκα ηλικίας 45 ετών οφείλει να υποβάλλεται σε μέτρηση οστικής πυκνότητας την οποία θα πρέπει να επαναλάβει 6 με 12 μήνες μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 32% των γυναικών ηλικίας κάτω των 40 ετών λαμβάνει καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου και το 42,6% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας δεν λαμβάνει καθόλου ασβέστιο. Επιπλέον, επτά στις δέκα Ελληνίδες άνω των 50 ετών λαμβάνουν ποσότητες ασβεστίου κατά πολύ μικρότερες των διεθνών συνιστώμενων δόσεων. H κα Αμαλία Τσαγκάρη, κλινική διαιτολόγος του νοσοκομείου «KAT», τόνισε ότι η λήψη ασβεστίου είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Αναφερόμενη στις ενδεδειγμένες δόσεις ασβεστίου τόνισε ότι ένα παιδί ενός έως τριών ετών θα πρέπει να καταναλώνει δύο ποτήρια γάλα την ημέρα, στις ηλικίες 4 έως 8 ετών η σωστή ποσότητα είναι τρία ποτήρια γάλα, στις ηλικίες 9 έως 18 ετών τέσσερα ποτήρια γάλα και στις ηλικίες από 19 έως 50 ετών τρία ποτήρια γάλα. Τα άτομα ηλικίας άνω των 51 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 5 ποτήρια γάλα. Σημειώνεται ότι κάθε ποτήρι γάλα ισοδυναμεί με ένα γιαούρτι ή κίτρινο τυρί 30 γραμμαρίων.

Αναφορικά με την άσκηση, η έρευνα κατέδειξε ότι το 82% των γυναικών δεν ασκείται ή ασκείται σπάνια, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι η πλειονότητα των γυναικών δεν γνώριζαν πως η «δυναμική βάδιση», δηλαδή το γρήγορο περπάτημα είναι ένα είδος άσκησης που μπορεί να καταπολεμήσει την οστεοπόρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή