ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Συνήγορος υπέρ ανήλικων προσφύγων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ειδική έκθεση για τους ανηλίκους που έρχονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες είτε ως πρόσφυγες είτε ως θύματα εκμετάλλευσης, με παρατηρήσεις και προτάσεις για τα κενά που παρουσιάζει η πολιτεία στη μεταχείρισή τους, πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες ο Συνήγορος του Παιδιού.

Οπως ανέφερε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αντίστοιχων θεσμών όλων σχεδόν των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουμε ένα κατάλληλο σύστημα υποδοχής, φροντίδας κι όποτε χρειάζεται επαναπατρισμού τους.

Ο ΣτΠ έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες σε χώρους κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα και στην περιφέρεια κι έχει διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά προβληματικές. O κ. Μόσχος έκανε μάλιστα λόγο «για έλλειψη νομοθετικού πλαισίου σε ζητήματα κράτησης κι επαναπροώθησης ανηλίκων που έχουν μπει παράνομα στη χώρα, την οποία αναγνωρίζουν και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης».

Σε μια προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις και να δοθούν λύσεις έχει αναπτύξει συνεργασία με τους αντίστοιχους συνηγόρους των γειτονικών χωρών για συνεργασία και συντονισμό των δράσεων για ζητήματα που σχετίζονται με τους ανήλικους, τήρηση δεοντολογίας και διεθνή πρότυπα.

Ηδη έχει προτείνει π.χ. με την Αλβανία την εκπόνηση διακρατικής συμφωνίας και συνεργασίας, έτσι ώστε να υπάρξει δέσμευση και των δύο πλευρών για τήρηση δεοντολογίας στη μεταχείριση των παιδιών.

Στα δύο χρόνια της λειτουργίας του ο Συνήγορος του Παιδιού έχει δεχθεί περίπου 500 αναφορές, μεταξύ αυτών αρκετές για κακοποιήσεις και παραμέληση.