«Συνήθη» τα Ρίχτερ ανοικτά της Ρόδου

«Συνήθη» τα Ρίχτερ ανοικτά της Ρόδου

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνηθες φαινόμενο χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο. H δόνηση έγινε αισθητή στα δύο νησιά χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς. H περιοχή πάντως είναι γνωστή στους σεισμολόγους για τους δυνατούς της σεισμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο ισχυρότερος που έχει συμβεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε στις 8.45 π.μ. χθες και προερχόταν από απόσταση 450 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα δύο ακριτικά νησιά, στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου. «Οι σεισμοί τέτοιων μεγεθών στο εσωτερικό του τόξου είναι γενικά συνηθισμένοι και δεν προκαλούν ανησυχία», λέει στην «K» ο σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Η περιοχή έχει δώσει ισχυρότατους σεισμούς στο παρελθόν. «Στις 12 Οκτωβρίου του 1856 έγινε εκεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει γίνει ποτέ στον ελλαδικό χώρο, 8,2 Ρίχτερ με 618 θύματα. Στις 26 Ιανουαρίου 1926 έγινε σεισμός 8 Ρίχτερ, με 12 θύματα και στις 25 Απριλίου 1957 7,2 Ρίχτερ με 18 θύματα».

Ωστόσο, η χθεσινή δόνηση θεωρείται γενικά ακίνδυνη. «Δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη μικροσεισμική δραστηριότητα, οπότε δεν ανησυχούμε», λέει ο κ. Χουλιάρας. «Ωστόσο, θα περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα για να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή