«Χορηγικές υιοθεσίες» για μαθήματα ελληνικών σε παιδιά ομογενών

«Χορηγικές υιοθεσίες» για μαθήματα ελληνικών σε παιδιά ομογενών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Χορηγικές υιοθεσίες» είναι ο ευρηματικός τρόπος για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά χωρών της Μαύρης Θάλασσας, με θεαματικά αποτελέσματα από τη διετή εφαρμογή της πρωτοβουλίας στην Ουκρανία και στη Γεωργία. Τετρακόσιες γυναίκες της διασποράς είναι συνολικά οι ανάδοχες μητέρες που αγκάλιασαν τη δίψα για εκμάθηση 200 περίπου παιδιών της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Δεν πρόκειται για τις συνήθεις υιοθεσίες, αλλά για ένα πρόγραμμα «Μητέρες του Ελληνισμού» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Ευρώπης στην προσπάθειά του να ενισχύσει οικονομικά παιδιά ομογενών για να τους δώσει το κίνητρο και την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Εξήντα ευρώ το χρόνο πληρώνει κάθε ανάδοχη μητέρα για την οικονομική ενίσχυση του «υιοθετημένου» της παιδιού, εξηγεί στην «K» η κ. Ελενη Κωνσταντινίδου, πρόεδρος του Φορέα Αποδήμων Ελληνίδων Κύπρου που συντονίζει το πρόγραμμα. Με τα χρήματα αυτά τα παιδιά αγοράζουν το υλικό που χρειάζονται (βιβλία, τετράδια κ.λπ.) για να παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στα σχολεία.

Βασική προϋπόθεση της υιοθεσίας είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ οι ανάδοχες μητέρες παραλαμβάνοντας τα πλήρη στοιχεία του υιοθετημένου παιδιού τους έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν συνεχώς μαζί του και να μαθαίνουν για την πορεία του.

Ανοιχτά σε υιοθεσίες είναι εκατοντάδες παιδιά χωρών της Μαύρης Θάλασσας, αφού στην πλειονότητά τους οι γονείς έχουν ξεχάσει τη γλώσσα λόγω των συνθηκών που επικράτησαν γι’ αυτούς στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης.

«Οι νέοι ομογενείς που ζουν σε συνθήκες δύσκολες, είναι οι αυριανοί κοινωνοί της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού στις χώρες αυτές. Υιοθετώντας το πρόγραμμα «Μητέρες του Ελληνισμού» με 5 μόνο ευρώ το μήνα μπορούμε να γίνουμε όλες μαζί η γέφυρα της αέναης επικοινωνίας του οικουμενικού ελληνισμού», εξηγεί η κ. Κωνσταντινίδου.

Στη «χορηγική υιοθεσία» ανταποκρίθηκαν γυναίκες ελληνικής καταγωγής από την Αυστραλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και ορισμένες από τη Γερμανία, οι οποίες έχουν αναλάβει παιδιά στην περιοχή Ντανιέτσκ της Ουκρανίας και στη Γεωργία. «Οι «υιοθεσίες», οι οποίες πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλα κέντρα του ελληνισμού στον κόσμο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του ΣΑΕ Ευρώπης για την επιμόρφωση και οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών, έχουν διπλό στόχo: Τη δικτύωση των γυναικών του απόδημου ελληνισμού και την προώθηση της ελληνικής παιδείας», διευκρινίζει η κ. Κωνσταντινίδου.

Ηδη το ενδιαφέρον των νέων ομογενών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι μεγάλο. Ειδικά στην Ουκρανία 118 δάσκαλοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε 98 σχολεία όπου συμμετέχουν 7.000 παιδιά ηλικίας 8 έως 18 χρόνων. Τα προγράμματα διδασκαλίας ελληνικών ξεκίνησαν από τον ΣΑΕ πριν από επτά χρόνια.

Σήμερα 243 συνολικά δάσκαλοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε σχολεία διαφόρων χωρών (Ουκρανία, Γεωργία, Ρωσία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αρμενία, Λευκορωσία και Λεττονία), ενώ τη χρηματοδότησή τους ενισχύουν την τελευταία διετία τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή